Aksaray
DOLAR32.4856
EURO34.9653
ALTIN2436.1

ASÜ ÖĞRENCİSİNİN TEZ ÇALIŞMASI TÜBİTAK BURS DESTEĞİ ALDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ASÜ ÖĞRENCİSİNİN TEZ ÇALIŞMASI TÜBİTAK BURS DESTEĞİ ALDI

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı öğrencisi Sümeyye Seçti’nin, kanser tedavilerinde kullanılabilecek ilaç öncüsü malzeme geliştirmeyi içeren yüksek lisans tez çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından burs desteği almaya hak kazandı.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı’nın danışmanlığını yaptığı “Kemilüminojenik Bir Fototerapi Ajanının Sentezi ve Karakterizasyonu” başlıklı tez çalışması, kanser teşhisi ve tedavisini birlikte yapabilen “teranostik” isimli malzemenin geliştirilmesini içeriyor. Çalışmanın “TÜBİTAK 2210 C Öncelikli Alanlara Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı” kapsamında desteğe layık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Fatih Algı, bu ve benzeri desteklerin öğrencilerin motivasyonu açısından çok değerli olduğunu belirtti. Kanserin, DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilen hastalıkların bütünü olduğunu ifade eden Prof. Algı, hastalığın yaygın olarak ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmeye çalışıldığını vurguladı. Kanserin teşhisi ve tedavisi için uygulanan her stratejinin kendine özgü ajanlarla yapıldığını, ayrı ayrı işlemler gerektirdiğini ve bu durumun toplam maliyeti önemli ölçüde arttırdığını kaydeden Algı, “Teşhis ve tedavi işlemlerini birlikte yapabilen ‘teranostik’ adı verilen malzemelerin geliştirilmesi son derece önemli. Tez çalışmasında bu amaçla kullanılabilecek bir ilaç öncüsü malzemenin geliştirilmesi üzerinde çalışılacak. Laboratuvarımızda yürüttüğümüz oldukça zor projelerde görev alan öğrencilerimiz açısından TÜBİTAK burs desteği çok kıymetli” dedi. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş da öğrencileri bilimsel projelerin merkezine çekmekle ilgili yapılan her çalışmayı önemli bulduklarını belirterek, “Sayın Hocamız Fatih Algı’yı ve kıymetli öğrencimiz Sümeyye Seçti’yi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz” dedi.

 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Fatih Algı, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ile birlikte iki farklı TÜBİTAK 1001 projesinin yürütülmesinde de görev alıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Aksaray İçin Bir Fikrim Var”Önceki Haber

“Aksaray İçin Bir Fikrim Var”

AK HEYET VALİ VE MHP TEŞKİLATINI ZİYARET ETTİSonraki Haber

AK HEYET VALİ VE MHP TEŞKİLATINI ZİYARET...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar