Aksaray
DOLAR32.5667
EURO34.8734
ALTIN2427.1

Mamasın Barajı S.O.S. Veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mamasın Barajı S.O.S. Veriyor
Su sıkıntısının her geçen yıl daha arttığı Aksaray’da, şehri sulama ve Aksaraylıların kullanımı konusunda besleyen Mamasın barajındaki görüntüler sıkıntının büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Aksaray’ın su konusunda kalbi durumundaki Mamasın barajında doluluk oranı yüzde 21 seviyelerine kadar düştü. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve su kullanımının her geçen gün daha çok artmasına bağlı olarak geciken tedbirler nedeniyle her yıl su seviyesinin önemli oranda düştüğü baraj bu yıl deyim yerindeyse dip yaptı.

1962 Yılından beri Aksaray’ın su kaynağı durumundaki baraj şehirdeki içme suyunun önemli bölümünü karşılarken tarımsal sulamada tarım arazilerinin büyük bölümünün önemli oranda su ihtiyacını karşılarken yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Tuz gölünün de beslenmesinde önemli bir rol üstleniyordu.

Melendiz çayı ile beslenen ancak son yıllarda yaşanan kuraklıklar nedeniyle su seviyesini sürekli kaybeden baraj bu yılki son bahar yağışları ve kış mevsimindeki yağışları almaması, artan nüfus ve tarımsal suya ihtiyaç nedeniyle boşalma noktasına geldi. Son yıllardaki en düşük seviyeyi gören barajın beklenen seviyelere ulaşması için mevsim yağışları beklenirken su israfı konusunda Aksaraylıların da daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Meteorolojik tahminler yakın tarih için yağışlı hava uyarısı yapmazken çiftçilerde su israfı ve gelmeyen su yatırımıyla ilgili yaptıkları açıklamalarda; “Son yıllarda ülkemiz genelinde yaşanan kuraklık olduğu gibi ilimizde de yağış oranları sürekli düşüyor. Buna bağlı olarak artan nüfusun su tüketimi de artıyor. Hal böyle olunca su sorunu hızlı bir şekilde büyürken acil tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu tedbirlerin ilki su israfı konusunda olacakken kimse gerekli hassasiyeti göstermiyor. Çeşme başlarında araç yıkayanlar veya şebeke suyu ile bağ bahçe sulayanlar bu sorundaki ilk unsurlar olurken geciken su yatırımları da bu sorunda ikinci ve büyük sebep olarak görünüyor. Yıllardan beridir bölgede barajdaki su sorunu ve yer altı su kaynaklarının sürekli düştüğünü gerek basın gerekse bölgedeki çiftçilerden sürekli duyuyoruz. En azından tarımsal sulama için beklenen ancak bir adım atılamayan su sorunu konusunda hala neyi bekliyorlar bunu da bilmiyoruz. Türkiye Yüzyılında devasa projelere imza atıyoruz ancak yıllardan beridir Türkiye’nin kalbi denilen Konya ovasına suyu getiremiyoruz. Özellikle Kızılırmak suyunun bir kısmının Aksaray’a getirilmesi konusunda Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray Ziraat odasının çağrıları yıllardır sessiz. Her iki STK ve bunlara destek veren diğer STK’lar haricinde siyasilerin de artık en azından bu barajın durumuna bir bakmaları gerekiyor. Su tamamen bittikten sonra mı harekete geçecekler. Tuz gölünün altını delmek için Çinlilerin getirebildiği suyu Devletimiz de getirebilir” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kredi Müjdesi FOS ÇıktıÖnceki Haber

Kredi Müjdesi FOS Çıktı

İlaç Krizi Gittikçe BüyüyorSonraki Haber

İlaç Krizi Gittikçe Büyüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar