Aksaray
DOLAR32.4834
EURO34.964
ALTIN2436.6

TÜİK e Göre Tarım Maliyetlerindeki Artış SADECE YÜZDE 27,70

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÜİK e Göre Tarım Maliyetlerindeki Artış SADECE YÜZDE 27,70
Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal üretimdeki girdi fiyatlarını açıkladı. TÜİK’e göre 30 Haziran 2023’e kadarki sürede tarımsal üretimde kullanılan mal ve hizmet bedeli sadece yüzde 27,70 arttı.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak adlandırılmasına rağmen susuz tarım yapmaya çalışan dünya üzerindeki nadir yerlerden birisi olan Aksaray’da tarım ve hayvancılık konusunda sıkıntılar her geçen gün artarken Türkiye İstatistik Kurumu Aksaraylı çiftçilerin tepkilerini toplayan verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre 30 Haziran 2022 ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki bir yıllık süreçte tarımsal üretimde kullanılan mal ve hizmet artışı yüzde 27,70’de kaldı.

Bu açıklanan rakam nüfusunun yüzde 80’inden fazlasının direkt veya dolaylı yoldan geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı Aksaray’daki üreticilerin tepkilerini topladı. Üretimin büyük döneminde yer altı su kaynaklarını kullanmak zorunda kalmalarından dolayı sadece su harcamalarının bile 3 katına çıktığını belirten üreticiler açıklamalarında; “Aksaray ülkemize hatta Dünyaya en zor imkanlarda nasıl tarım yapıldığını gösteriyor. Başka illerde tarlalarını neredeyse bedavaya sulayan çiftçilerle aynı ürünü aynı fiyata üretirken onların maliyetlerinin 4-5 katını yapıyor. Yıllardan beri su diyoruz daha sesimizi duyan veya bizleri gerçekten dinleme gereği duyan bir kişi çıkmadı. TÜİK tarımsal üretimde maliyet artışı “yüzde 27” demiş. Bu oranı bırakın Aksaray’ı en az maliyetle üretim yapan illere göre bile çıkaramazlar. Üretimin neredeyse her aşamasında kullanılan enerji ve motorin fiyatları bile rakamları boşa çıkartır. Gübresi, tohumu, hayvansal üretimde, yemi, samanı yani bu fiyatları açıklasınlar. Son iki ayda mazota gelen zam yüzde 100 oldu. İşçi maliyetleri ortada geçen sene bir yevmiye ne kadardı? Bu sene ne kadar? Mandıralarda çalışan sözde kurtarıcı olan Afganlı işçiler bile artık kendi aralarındaki telefon guruplarından fiyat belirliyorlar. Kısaca konuşmak gerekiyorsa TÜİK bu rakamlarla çiftçileri değil ancak masa başlarındaki beyaz yakalı idarecileri ikna edebilir” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Uyuşturucu Tacirlerine Göz AçtırmıyorÖnceki Haber

Jandarma Uyuşturucu Tacirlerine Göz Açtı...

Araç Sayısı 150 Bin Sınırına UlaştıSonraki Haber

Araç Sayısı 150 Bin Sınırına Ulaştı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar