Aksaray
DOLAR32.5905
EURO34.814
ALTIN2423.5

Sıcağa Karşı En Etkili Önlem Bol Sıvı Tüketmek”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sıcağa Karşı En Etkili Önlem Bol Sıvı Tüketmek”
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Parlak, sıcak çarpması konusunda açıklamalarda bulundu. Artan sıcaklıklara karşı sıcak çarpması konusunda bilgiler veren Parlak; “Sıcak çarpması; yüksek derece ısı ve nemli ortamda, vücudun ısı dengesini ayarlayamaması sonucu aşırı terleme yoluyla sıvı ve tuz kaybına bağlı olarak ortaya çıkan durumdur.

Sıcak çarpmalarını; sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması şeklinde ikiye ayırabiliriz” dedi.

Artan sıcaklıklara karşı yaşanabilecek sağlık sorunları hakkında açıklama yapan Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Parlak sıcak yorgunluğunun belirtileri ile ilgili açıklama yaparak; “Sıcak yorgunluğunun en önemli belirtilerinin başında aşırı terleme, solgunluk, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi veya yorgunluk, uykuya meyil, hızlı, zayıf nabız, hızlı yüzeysel nefes alma gibi faktörler yer alıyor” dedi.

Sıcak yorgunluğuna karşı neler yapılası gerektiğini paylaşan Parlak; “Hasta serin ve havadar bir yere alınır. Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir. Hasta/yaralının serin bir yere taşınmasına yardımcı olun. Bacaklarını hafifçe kaldırmış bir vaziyette uzanmasını yardım edin. Hasta/yaralıyı temiz bir bez veya sünger gibi bir malzemeyle silerek ya da serin bir duş almasını sağlayarak soğutun. Hasta/yaralının dinlenmesini isteyin. Normal şartlarda hasta/yaralıdan ilk yardımın temel bir kuralı olarak herhangi bir şey yememesi ve içmemesi istenirken, sıcak yorgunluğunda istisnai bir durum olarak bol su içmesi istenir.112 acil yardım numarasını arayarak ya da aratarak yardım istemeyi unutmayın. Hasta/yaralının nefesini ve bilincini gözlemlemeye devam edin” ifadelerini kullandı.

Aşırı sıcakların etkisi sonucunda yaşanan sıcak yorgunluğu hastalığının risk grubunda bulunan kişileri aktaran Parlak; “Sıcak çarpması için özel bir risk grubu bulunmamakla beraber, diğer hastalık ya da yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok; kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, Psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar etkilenirler. Bu kişiler; böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, yeterli miktarda su içmeyenler” diye belirtti.

Son olarak sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler konusunda bilgiler veren Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Parlak şu ifadelere yer verdi; “Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce en az 30 faktörlü koruyucu bir güneş kremi kullanılmalıdır. Eğer yüzülüyorsa güneş koruyucu krem iki saatte bir yenilenmelidir. Mevsim şartlarına uygun, bol, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır. Her öğünde yeteri miktarda sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmelidir”.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Torun ;“Aksaray’a Verilen Sözler Unutuldu”Önceki Haber

Torun ;“Aksaray’a Verilen Sözler Unutuld...

İŞKUR’dan 320 Kişiye İş FırsatıSonraki Haber

İŞKUR’dan 320 Kişiye İş Fırsatı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar