© Gündem Aksaray 2021

Bu Festival Kaçmaz

Şimdiye kadar İstanbul, Antalya ve Konya illerinde gerçekleştirilen Ülkemizin yerli ve milli savunma ve silah sistemleri bir çok ürünün sergileneceği ve Aksaraylıların merakla beklediği 3 gün sürecek bilim festivali yarın başlıyor.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in girişimleri ile Aksaray'da ilk kez düzenlenecek olan Aksaray bilim festivali, 3 Haziran Cuma günü başlayacak. Aksaray Bilim Merkezi'nin ilk defa Bilim Festivaline ev sahipliği yapacağını belirten Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer; “Aksaray Bilim Festivali lansman tanıtım programına hoş geldiniz. 3-4-5 Haziran'da Aksaray Bilim Merkezi'nde ilk defa bilim festivali gerçekleştireceğiz. Bilim merkezimiz ülkemizin teknolojik gelişmelerini yerinde takip etmek hem de teknolojik gelişmelere katkı sağlamak aynı zamanda gençlerimize bilime sevdirmek ve şehrimizin marka şehir haline getirmek ve tanımak adına hizmette açtığımız önemli bir hizmet birimi. Hizmeti açtığımız günden beri Aksaray Bilim Merkezi 50 bine yakın vatandaşımız ziyaret etti. Okullardan, öğrencilerimizden çok yoğun bir şekilde rağbet gören bir tesisimiz. İçerisindeki hizmetleri, fonksiyonları geliştirmek ve daha uç noktaya getirmek açısından çalışmalarımız her geçen gün devam ediyor." ifadelerini kullandı. Bilim Festivalinde  ülke genelinde 100'e aşkın misafiri Aksaray'da ağılayacaklarını ifade eden Dinçer; "Bu kapsamda ülkemizde düzenlenen 4 tane bilim festivali var. Antalya, İstanbul, Konya ve Aksaray. Bu bilim festivalimizle beraber 100'e aşkın vatandaşımızı misafir edeceğiz. 200'e aşkın çadır ve bilimsel çalışmalarla yerli ve milli araçlarımızı sergilenmesi ile Aksaray'ı hem Türkiye'ye tanıtacağız aynı zamanda gençlerimize bilime sevdireceğiz. Ülkemizde  son yıllarda Teknofest yarışmaları gerçekleştiriliyor. Bu, bunun en ileri noktası. 2021 yıllarında düzenlenen Teknofest yarışmasına Aksaray Belediyesi olarak katılım sağladık. Bilim Merkezini, Aksaray'ı orada en güzel şekilde temsil etmiş bulunduk. Diğer belediyeler tarafından yapılan festivallerde de Aksaray Belediyesi yerini aldı. Bundan sonraki süreçte ümit ediyoruz ki bu çalışmamız hem diğer büyükşehir belediyelerine örnek teşkil edecek hem de bu çalışmamızın daha kapsamlı geliştirilmesini planlamak." dedi. Bilim Festivali'nin 3 Haziran'da başlayacağını dile getiren Dinçer; " Festival açılışını 3 Haziran gerçekleştireceğiz. Sanayi Bakanı Mustafa Varank katılım sağlayacak. Hava Kuvvetleri tarafından Solo Türk gösterimi gerçekleştirilecek. Geniş bir misafir katılımıyla ülke genelinde misafirimizi Aksaray'da ağırlayacağız. Sanayi Başkan Yardımcımız, TÜBİTAK başkanımız ve birçok bu alanda faaliyet gösteren Cumhurbaşkanlığı temsilcimizi Aksaray'da misafir edeceğiz. Aksaray'ın güzelliklerini tanıtacağız” derken festival hakkında yaptığı tanıtımda; Milli Gururlarımız Atak T129 helikopteri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla TUSAŞ Tarafından Türkiye'ye özgü milli kabiliyetler kullanılarak geliştirilmiştir.

Hisar A+ Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın alçak irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ASELSAN tarafından milli imkanlar kullanılarak Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (AİHSFS) olarak üretilmiştir.

Korkut Silah Sistemi Aracı SSA; ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmatı atma kabiliyetine sahip hava savunma sistemidir.

Vuran Zırhlı Aracı; BMC tarafından Zırhlı Araç grubunda üretimi yapılan Vuran; 9 kişilik taşıma kapasitesi, yüksek koruma ve hareket kabiliyetiyle milli imkanlar ile üretilmiştir.

Roketsan; ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kurum olan Roketsan Mili teknoloji ürünlerimizden Cirit, UMTAŞ ve Omtaş füzelerini sergileyecektir.

Mercedes Benz; Katılımcılara festival temamıza uygun etkinlikler gerçekleştirerek eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirecektir. Ayrıca yeni teknoloji araçlarını sergileyecektir.

THY TECNİC; Türk Hava Yolları şirketinin bakım onarım şirketi olan THY TECNİC festivalimizde simülatörler ile farklı deneyimler sunacaktır. Ayrıca insan kaynakları birimi gençlerimizi yönlendirecektir.

TÜBİTAK; Bor Mobil; Türkiye’nin bor ile çalışan ilk otomobili

Som Seyir Füzesi; TÜBİTAK SAGE'nin tasarladığı hedefe yüksek isabet yeteneğine sahip, sabit kanatlı hava platformlarından atılabilen yeni nesil bir seyir füzesidir.

Rasat, Göktürk 2, Türksat 6 A gibi uydularda festivalimizde yer alacaktır.

ASPİLSAN; Öncelik ülkemizde olmak üzere, günümüzün ve geleceğin taşınabilir enerji ve enerji depolama alanlarındaki ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üreten mili teknoloji firmamızdır.

TÜRKSAT; Türksat uyduları ve diğer uydular üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştiren sistemleri ile uydu teknolojilerini festivalimizde sunacaktır.

Milli Savunma Bakanlığı; gençlerimize milli şuur kazandırmak ve onlara ilham olmak için milli teknoloji ürünlerini sergileyecektir

Emniyet Genel Müdürlüğü; Polis özel harekat ve bağlı birimleri ile milli teçhizatlarını sergileyerek gençlerimize ilham olacak. Emniyet kemer simülasyon aracı ve Mobil trafik eğitim TIR’ı ile eğitim çalışmaları düzenleyecektir.

Jandarma Genel Komutanlığı; milli üretim silahları sergileyerek gençlerimize ilham olacak alan içerisinde çeşitli gösteri çalışmaları düzenleyecektir.

AFAD; Afet öncesi hazırlık eğitimleri düzenleyecek, deprem simülatörü ile farklı deneyimler yaşatacaktır. Çeşitli alet ve teçhizatlarını sergileyecektir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; hava olayları, iklim ve iklim değişikliği konuları ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak öğrenmeleri amacıyla Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezi ile katılım sağlayacaktır.

Orman Genel Müdürlüğü; çeşitli fidanlarının yanı sıra OGM Sincap Çocuk Dergisi, Tohumlu Kalem, Bitki Çayı, Şapka, Satranç Takımı ve OGM Yayınları ücretsiz olarak dağıtımını yaparak eğitim çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Bilim Merkezleri; Bilim merkezimiz ile koordineli olarak çalışan Konya Bilim Merkezi, Sancaktepe Bilim Merkezi, Kayseri Bilim Merkezi, Bilim Üsküdar ve Antalya Bilim Merkezi alanda çeşitli atölye çalışmaları yapacaktır.

Üniversiteler; Aksaray Üniversitesi, Karatay Üniversitesi ve Kapadokya Üniversitesinin katılımıyla bilimsel ve havacılık üzerine çalışmalar yapacaktır.

Simülatörler; Formula 1 Simülatörü, Uçak Simülatörü, İş makinesi simülatörü gibi çeşitli simülasyon cihazları ile katılımcılara farklı deneyimler yaşatılacaktır.

Planetaryum; burada uzay ve diğer alanlarla ilgili çok boyutlu videolar izlenebilmekte ve uzaydaki cisimler simülasyon yardımıyla anlatılabilmektedir.

Atölye Çalışmaları; Bilim, Teknoloji, Tasarım, Astronomi ve uzay Atölyeleri ile ilgili onlarca etkinlik çadırında 3 gün boyunca eğitimler verilecektir.

Sahne Etkinlikleri ve Yarışmalar; Bilim gösterileri, illüzyonist Showlar, tiyatro gösterileri ve onlarca farklı yarışma alanında bilim ve eğlencenin bir arada yaşanabileceği bir festival olacaktır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER