“Kronik Rahatsızlığı Olan Çocuklar Ötekileştirilmemeli”
GÜNDEMSon zamanlarda artış gösteren çocuklardaki kronik rahatsızlıkların çocukların sosyal yaşamını etkilediğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatristi ve Psikoterapist Doç. Dr. Halil Kara, çocukların bu tür durumlarla karşılaşmaması adına önerilerde bulundu.
Özellikle okul ortamlarında belirgin bir şekilde kronik rahatsızlığı olan çocukların bilinçsiz şekilde ötekileştirildiğini ifade eden Kara, bu tür rahatsızlıkların sınır koyma eylemlerini de beraberinde getirdiğini aktardı. Kara, kronik rahatsızlığı olan çocuklarda yaşanan psikolojik sorunlara değinerek “Kronik rahatsızlıkları olan çocuklarımız ne yazık ki sosyal ortamdan bir nebze uzak durmak zorunda kalıyorlar. Özellikle eğitim hayatları çok sekteye uğruyor. Çok sık okul devamsızlığı yapmak zorunda kalıyorlar. Bu durum da öğrenim süreçlerini etkiliyor. Bununla beraber aileler de kronik rahatsızlığı olan çocuklara karşı fazla inisiyatifli davranmak zorunda kalabiliyorlar. Bu da çocuklara sınır koyma sorunlarını beraberinde getiriyor. Ayrıca okul ortamlarında da belirli ayrıcalıklar sağlanması gereken bu grupta bazen yanlış anlaşılmalar olabiliyor ve bir takım inisiyatiflerin fazla verilmesi anlamına gelebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Çocuklardaki bu psikolojik durumların zorbalığa da neden olduğunu belirten Kara, “Çocuklar arasında pozitif ayrımcılığa yol açan bu durum diğer taraftan da hem okulda sınır koymanın önüne geçiyor hem de diğer çocuklar tarafından zorbalığa biraz daha maruz kalmaları anlamına geliyor. Bu zorbalık her zaman fiziksel ve sözel bir şiddet olamayabilir. Örneğin oyun etkinliklerinde hastalığı bahane edilerek çocuklar oyunlara alınmayabiliyor. Bu tür örneklerde zaman içerisinde korku, kaygı, depresyon gibi durumların daha fazla görülmesine sebep olabilir. Bununla beraber daha tatminsiz daha keyifsiz çocuklar olabilirler. Aynı zamanda yaşadıkları süreçlerden ve okul devamsızlıklarından dolayı akademik başarıları düşebilir. Bu durumda kendi yeterliliklerini, değerliliklerini, öz saygılarını daha düşük hissetmelerine yol açabilir. Yaşanabilecek bu durumların önüne geçmenin en güzel yolu onları sosyal çevrelerinden çokta koparmamaktır. Ağır durumlarda devlet destekleri olabiliyor. Ancak yapabildiğimiz kadar normal diye tanımladığımız eğitim sisteminin içerisinde kronik rahatsızlığı bulunan çocuklarımızın yer alamsı gerekiyor” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir