© Gündem Aksaray 2021

Sadece Açlık Değil Susuzluk ta Korkutuyor

Su fakiri iller arasında Türkiye’nin lideri konumundaki Aksaray son yılların en kurak kış mevsimi nedeniyle içme suyu konusunda da S.O.S. veriyor.

Türkiye’nin merkezi konumunda olan ve en verimli tarım arazilerini sınırlarında bulunduran Aksaray’da bağıra, bağıra gelen su sorunu bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçileri de içme suyu konusunda vatandaşları da perişan edecek.

2022 Verilerine göre 81 il içerisinde en az yağış alan il durumundaki Aksaray’da şehrin su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Mamasın barajında da su seviyesi son yılların en kötü seviyesine ulaştı. Kış ayına rağmen beklenen yağışların olmaması ve hava sıcaklıklarının son haftalarda 15 derecelere kadar yükselmesi felaketin farkında olan çiftçileri kara, kara düşündürürken yetkililer içme suyu konusunda Aksaraylıların tasarruflu olmalarını ve gereksiz kullanımdan kaçınmaları uyarısında bulunuyorlar.

Bazı köy ve kasabalarda vatandaşlar yağmur duasına çıkarken bir çok üretici de yıllardır ertelene ve yatırımı yapılmayan su projeleri konusunda sorumluların halka hesap vermesini isteyerek yaptıkları açıklamalarda; “Bu sene her senekinden farklı bir kış dönemi yaşıyoruz. Ne Sonbahar, ne de Kış yağışları toprağa düşmedi. Kış ayının ortalarını geçtik ancak yüksek kesimlere 3-5 santim dışında kar yağmadı. Tarım arazileri bizim en büyük sorunumuz olmasına rağmen bu seneki sorun tarım arazileri ile de kalmayacak. Bu sene gelmeyen kış herkesin canını yakacak. Barajdaki su seviyesi gerçekten ürkütücü seviyelere kadar gerilemiş. İçme suyu konusunda da sıkıntı çok büyük olacak gibi. Buna rağmen bir çok kişi bildiğini okumaya devam ediyor. Halen tatlı su çeşmeleri başında minibüslerini ve otomobillerini yıkayan kişileri bizler görüyoruz ama bunları görmesi gerekenler görmüyor. Bununla beraber her bahar dönemi bahçe sulayanlar şebeke suları ile bahçelerini sulayarak sıkıntının büyümesine neden oluyorlar. Bu konularda denetimlerin çok daha fazla yapılması gerekiyor.

Son olarak da yıllardır bekleyen su yatırımları konusunda konunun muhataplarından açıklama bekliyoruz. Türkiye’nin her bir köşesine yapılan yatırımlar konusunda yıllardır bir arpa boyu yol alınamamasının nedenlerini açıklama zamanı geldi. Ne tarımsal ne de içme suyu konusunda ilerleme olmadı. Yıllar önce içme suyu sorunu son buldu denilerek meydanda müjdeler verildi. BU su ne durumda çeşmelerden ne zaman akacak? Tarımsal sulama konusunda Ereğli ilçesi kadar olabilecek miyiz”  sorusunu sordular.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER