© Gündem Aksaray 2021

Sobaların Isısı Azalırken Ceplerin Isısı Yükselecek

Kış aylarının yaklaşması ile vatandaşların odun ve kömür ihtiyaçları artmaya başladı. kışın yakacak derdine düşen vatandaşların merak edilenleri konusunda bilgiler veren Kılıçaslan mahallesindeki Atuğ Ticaret ve Kömürün sahibi Ramazan Atuğ, ithal kömür ve yerli kömür arasında fiyat farklarının yaşandığını belirtti.

Odun ve kömür fiyatları konusunda Atuğ “Şu anda mevsim itibariyle odun ve kömür bir ihtiyaç ve fiyatlarda da geçen seneye bakarsak aynı. Yerli kömür olarak Trakya’dan ve Şırnak Cizre’den gelen kömür var, ucuz kömür yanmaz ama tunçbilek kömürü var. 1’inci sınıf onların fiyatı 5 bin lira, 2’inci sınıf kömür var oda 4 bin 500 lira, ithal kömür olarak iki çeşidimiz var Güney Afrika kömürü 6 bin 500 lira ve Rusya Sibirya kömürü de 6 bin 800 lira. 20-21 kiloluk torbalarda satılan beyaz çam odunumuz ise 90 lira olarak satışta” dedi. Atuğ “İthalatta, dışardan alımda bu yıl bir gevşeme yaşandı. Kömür sanayi amaçlı kullanıldığından sanayide daha fazla talep var. Vatandaş ise yerli kömüre daha çok yöneldi. Yerli kömür kaliteli değil ve çevre kirliliğine, hava kirliğine neden olabilir. Kömürde vatandaşın ciddi anlamda talebi çok, doğalgaz kullananı da odun ve kömür alabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kömür üretimi konusunda sıkıntıların yaşandığını ifade eden Atuğ “Kömür alımında randevu sistemi var yani 1 tır kömürü 15 günde alabiliyoruz. Kömür de şu an zaten serbest satış durduruldu. Devlet bizi desteklerse vatandaş kömürü daha ucuza alabilir. Şu an da devlet serbest satışı zaten kapattı, vatandaşta biraz bu sebepten kömürü pahalı alıyor. Tırcılar kömür ocaklarına girmiyor çünkü eziyetli yani 3-4 gün adam neden beklesin, beklemiyor başka bir işe giriyor, günü birlik çıkıyor. Biz bu nakliye konusunda da ciddi sıkıntıdayız. Bu randevu sisteminden dolayı kömür getirttirecek araç bulamıyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER