Sütte fiyat artıyor üretim düşüyor
GÜNDEMSüt üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 azaldı.
Tarım ve hayvancılık kenti olarak son yıllarda süt hayvancılığına çok ciddi yatırımların yapıldığı Aksaray’da son yıllarda süt üreticisi zarar ettiğini belirterek yem fiyatlarının kontrol altına alınmasını ve tarımsal maliyetlerdeki yüksek bedeller konusunda da indirim yapılmasını bekliyor. Ülke genelinde son yıllarda üretimi azalan süte bağlı olarak süt ürünlerinde yaşanan fiyat artışları tüketicileri de bu alanda sıkıntıya sokarken özellikle yem fiyatlarındaki artışın üreticileri üretimden vazgeçirme noktasına getirdiği iddia ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemiz genelinde Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %8,8, ayran üretimi %7,9 artarken; inek peyniri üretimi %10,6, içme sütü üretimi %4,1, toplanan inek sütü miktarı %3,3 ve tereyağı üretimi %2,5 azaldı.
Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi %33,6, ayran üretimi %25,7, yoğurt üretimi %5 artarken; inek peyniri üretimi % 6,2, içme sütü üretimi %6,1 ve toplanan inek sütü miktarı %2,9 azaldı.
TÜİK verileri ile yaşadıkları sıkıntıları dile getiren üreticiler ise açıklamalarında; “TÜİK verileri çok iyimser olmasına karşılık azalmanın yüzde 3,3 olduğunu göstermiş. Gerçek rakam bu oranın en az 2 katından fazla diye düşünüyoruz. Çünkü süt üretiminde ciddi bir yere sahip Aksaray’da bile azalma bu rakamın çok üzerinde. Süt üretimindeki azalmanın en büyük nedenlerinin başında yıllardır kontrol edilemeyen yem fiyatları geliyor. Yem fiyatlarına ek olarak yüksek enerji maliyetler,su sorunu ve saman fiyatları üretimin azalmasında etkili oluyor. Süt fiyatlarını iyileştirmek için yapılan her zamdan sonra yemcilerin karı bir kat daha artarken bu iten üreten ile tüketen zararlı çıkıyor. Yıllardır uyarmamıza rağmen yem fiyatları kontrol edilemiyor. Hal böyle olunca kimi üretici malını sattı kimi de yeteri kadar yem veremediği için süt üretimi azaldı. İlerleyen süreçte bu rakamları daha fazla hissedeceğiz ve o gün alınacak olan tedbirler için çok geç kalınmış olacak. Veya bugünkü maliyetlere bakıldığında boşalan mandıraları doldurmak için en az 10 katı kaynak harcanacak. Bizler inadına üretim derken neden 3-5 fırsatçı bizlerin sırtından hak etmedikleri gelirleri elde ediyorlar. Bu gün üretimi arttırmak için süt fiyatına 3 lira zam yapılsa yedireceğimiz yemden dolayı litre başı yemcilere 3 liradan fazla para ödemeye başlarız. Büyük besiciler bizlere göre rahat kendi üretimlerini kendileri yapabilecek tarla, ürün ve ekipmana sahipler ama bizlerin öyle bir şansı yok. Yakın zamanda ne demek istediğimiz daha da iyi anlaşılacaktır” dediler.
İlginizi Çekebilir