Tuz Gölü İçin İlk Somut adım Konya’dan
GÜNDEMDünya’nın en önemli gölleri arasında yer alan tuz gölünde yaşanan kuraklık ve kirlenme nedeniyle alınması gereken tedbirler yıllar öncesinden Maden Tetkik ve Arama müdürlüğü tarafından ortaya konurken bu uyarıları ilk dikkate alan il Konya oldu.
Dünyanın en büyük tuz göllerinden birisi olan ve Türkiye’nin kalbi konumunda olan tuz gölü son yıllarda azalan yağışlar ve kanallar vasıtasıyla taşınan atık sular nedeniyle yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Aksaray,Ankara ve Konya illeri ortasında yer alan yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ve bir çok kuş türüne ev sahipliği yapan tuz gölünde son yıllarda yaşanan kuraklık ve gölü besleyen kanallardaki su azalması ve suyla taşınan sanayi ve şehir atıkları gölün geleceği konusunda ciddi sıkıntıları ortaya çıkartırken göldeki tehlikeyi fark eden Maden Tetkik ve Arama ekipleri 2004 tarihinde Aksaray ve çevresinde kirlenme ve kuraklık konusunda 10 aylık çalışma yapmış yapılan çalışmanın sonunda da kuraklık kadar tehlikeli olan kirlenme konusunda raporlarını ilgili kurumlara iletmişlerdi. 2004 Yılında yapılan çalışmada atık su arıtma tesisisin Konya, Aksaray, Ankara’nın ilçesi olan Şerefli Koçhisar’da acil olarak hayata geçirilmesi tavsiyesinde bulunmuşlardı. MTA’nın çalışmaları ve çevresel duyarlılık konusunda çalışmalarını sürdüren Konya büyükşehir belediyesi Konya sınırları içerisinde bulunan Cihanbeyli, Gölyazı ile Kulu Ömeranlı ve Tuzyaka mahallelerinin atık suları konusunda yapılan çalışmaların tamamlandığını duyurdu.
Yapılan çalışmalar doğaseverleri mutlu ederken Aksaray başta olmak üzere Ankara ilçeleri ve Konya’daki sanayi atıkları konusunda da aynı hassasiyetin gösterilmesi istendi.
Ayrıca tuz gölünün korunması adına yapılması gereken çalışmalardan en büyüğü olan Konya ovasının da bir an evvel dış havzalardan su getirilerek beslenmesi gerektiğini belirten bölge halkı yaptığı açıklamalarda; “Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin başında gelen Aksaray ve Konya arasında yer alan Konya ovasında kuraklık her sene yeni bir boyuta geçiyor. Bu alanın acilen suya kavuşturulamamasının sonuçlarını tuz gölünde görüyoruz. Gerek kirlenme gerek de tarımsal araziler nedeniyle kullanılmak zorunda olan yer üstü ve yer altı su kaynakları nedeniyle yeterince beslenemeyen tuz gölü her yıl daha da küçülüyor. Bu alana yıllardır konuşulan, istenilen ancak hiçbir sonuç alınamayan dış havzalardan su getirme projesinin acil olarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu projeye hemen başlanmaması durumunda yok olan yer üstü su kaynakları gibi yer altı su kaynakları da yakın zamanda tamamen bitecektir. Bölgede oluşmaya başlayan obruklar da bunun en büyük göstergesidir. Yetkililerden ve bölge vekillerinin tamamından bireysel değil ortak bir çalışma bekliyoruz. Bu işin ertelenmesi tuz gölünün de bölge tarımının da sonu olur” dediler.
İlginizi Çekebilir