Aksaray
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Aksaray’da Yeni Tarımsal Destekleme Modeli Konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’da Yeni Tarımsal Destekleme Modeli Konuşuldu
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Aksaray’da üreticilerle bir araya gelerek tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli toplantısına katıldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Aksaray’da üreticilerle bir araya gelerek tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli toplantısına katıldı.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nu makamında ziyaret eden Bakan Yardımcısı Gizligider, ziyaretin ardından Aksaray Ziraat Odası’na geçti. Ziraat Odası’nda düzenlenen tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli tanıtım programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve Aksaraylı üreticiler katıldı. Programda konuşan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, 2024 yılının üreticinin beklentisini karşılamadığını belirterek sektörde yaşanan sorunlara değindi. Koçak konuşmasında “Tarım şehri olan Aksaray’a teşrif eden bakan yardımcımız ve ekibine teşekkür ediyoruz. Yeni çıkan destekleme modeli konusunda bize verecekleri bilgiler doğrultusunda üretim planlamamızı gerçekleştireceğiz. 2024 yılında üretimi yapılan ürünlerin fiyatlarında üreticilerimiz ciddi sıkıntılar yaşadı. Bunları göz önünde bulundurarak 2025 yılında üreticilerimizi mutlu edecek şekilde bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Yeni destekleme modelinin üreticilerimizi mutlu etmesini umut ediyoruz. 2024 yılında üreticilerimiz iklim değişikliği başta olmak üzere pek çok konuda sıkıntılar yaşadı ve mutlu olmadı. Hasat sezonu başlayan pancarda da üreticilerimiz tatmin edici bir fiyat istiyor. Diğer taraftan süt üreticilerimiz de alım fiyatlarının güncellenmesini talep ediyor.” ifadelerine yer verdi.

Aksaray’ın tarımsal üretiminden bahseden Aksaray Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, Aksaray’da tarım ve hayvancılığı geliştirmek için üretim planlamasının önemli olduğunu söyledi. Demir yaptığı konulmada; “Ülkemizin tarımsal potansiyelinde önemli bir yere sahip olan Aksaray’ımız geniş obaları, verimli toprakları ve çiftçimizin emeği sayesinde büyük başarılara imza atıyor. İlimiz arpa, mısır, nohut, patates, fasulye, şeker, pancarı, yonca gibi temel ürünlerin üretimi açısından ilk sıralarda yer alıyor. Sahip olduğumuz büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız, et ve süt üretimi miktarı yanında tarıma dayalı sanayi tesislerinin varlığıyla da hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Tüm dünyada etkisini giderek arttıran küresel ısınma, değişen iklim koşulları, doğal afetler ve su kaynaklarının azalması etmenlerinden dolayı tarımsal üretim yapmak her geçen gün zorlaşıyor. Bu nedenle üretim yaparken tabiatla inatlaşmak yerine iklim ve toprak yapısına uygun ürünlerin yetiştirilmesi en akıllı yoldur. İlimiz yıllık 340 milimetre yağış ortalamasıyla ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden birisi. Merkez dahil 5 ilçemiz bakanlığımız tarafından su kısıtı olan yerler arasında belirlenmiştir. Buna rağmen suyu çok tüketen ayçiçek, pancar gibi ürünler yetiştiriliyor. Bu durum önümüzdeki yıllarda Aksaray’da tarımın sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engel oluyor. Bakanlığımız tarafından bu yıl uygulanmaya başlanacak olan üretim planlaması ilimizin sahip olduğu tarımsal potansiyelin en efektif şekilde kullanılmasını sağlayacak, tarımın sürdürülebilirliği için gerekli adımlar açısından çok önemli bir fırsat olacak. Aksaray tarımını daha da yukarılara çıkarmak için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Tarımsal üretim planlaması bu süreçte bize yol gösterecek bir rehberdir. Bu planlama süreci ile birlikte Aksaray’ımız tarım alanında daha da gelişecek ve ülkemizin kalkınmasına daha da katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Aksaray’ın yeni tarımsal destekleme modelini en iyi şekilde değerlendirerek örnek projelere imza atacağını kaydeden Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Bakanlığımız bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemedi. Özellikle kapalı sulama projesi için çok önemli bir başlangıç yapıldı. Diğer taraftan tarımsal anlamda planlanan organize sanayi bölgelerimize de önemli bir destek alıyoruz. Tüm paydaşlarımız ile projelerimizi destekliyoruz ve çalışıyoruz. 3 yıllık süreci en iyi şekilde değerlendirerek Aksaray’ı tarım ve hayvancılık noktasında bambaşka bir yere getireceğiz ve örnek olacağız.” dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, yeni tarımsal destekleme modelini çiftçilere tanıtarak üreticilerin merak ettiği konular hakkında bilgilendirmede bulundu. Aksaray’ın tarımsal üretim planlamasından bahseden Bakan Yardımcısı Gizligider, Aksaray’da su kısıtı uygulamalarının yeni tarımsal destekleme modeli ile uygulanmaya başlayacağını kaydetti. Bakan Yardımcısı Gizligider, toplantıda “Su stresi çeken bir ülke olarak tedbir almadığımız durumda su fakiri bir ülke olacağız. 50 derecelerin sık sık yaşanacağı bir dönem yaşayacağız ve Aksaray Kahire olacak. Devlet bunları öngörerek kendi vatandaşların geleceğini hesaplamaya çalışıyor. Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları araçlar olarak üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk ve uyguladık. Destekler ilk kez üretim döneminden önce açıklandı. 3 yıl boyunca geçerli olacak üretim destekleri yine bu süreçte açıklanmış oldu. Stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak. Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve değişime göre güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak. Su kısıtı olan bölgelerde kademeli üretime dahil olan ürünlere de ilave destek olacak. Önceki dönem, 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya, yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre temel desteği verilecek. Mazot ve gübrenin bir daha çiftçilerimize ödenmeyeceği yolunda bir tezvirat yaptılar, bunun doğru olmadığını da belirtmek istiyorum. Eğer su kısıtı olan bir havzada üretiliyorsa, bizim mutabık kaldığımız şekliyle üretimini tespit ettiğimiz ürünler için de ilave 342 liralık bir destek vereceğiz. Ayçiçeğinde 206 liralık mazot ve gübre desteği veriyorduk, bu rakam 732 liraya çıkıyor. Su kısıtı olan bölgede üretildiği zaman 293 liralık ilave bir destek almış olacak. Planlama dışındaki ürünlerin de tamamı 138 lira ödeniyordu, bunlar da 244 liralık temel destek almış olacak.” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Kent Estetiğine Zarar Vermeyelim”Önceki Haber

“Kent Estetiğine Zarar Vermeyelim”

Özel Bireyler Mezuniyet Heyecanı YaşadıSonraki Haber

Özel Bireyler Mezuniyet Heyecanı Yaşadı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar