
Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök, son yıllarda artan kırmızı et ithalatının üretimde krize yol açacağını ifade ederek üretime destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Yerli üreticiler tarafından üretilen etin kesim fiyatının uygun olduğunu ancak aracıların maliyetleri katladığını kaydeden Özkök, bu noktada denetimlerin arttırılması gerektiğini söyledi.
Kırmızı et üretiminde üreticilerin en çok yem maliyetleri konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Özkök, maliyet artışlarının kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Özkök açıklamasında “Kırmızı et bugün 235 lira civarına satılıyor. Kırmızı ette üreticinin kazancı yok. Özellikle yem sektöründeki fiyatlar üretici bitiriyor. Kırmızı et üreticilerinin sorunlarının görmezden gelinmemesi gerekiyor. Üretim durma noktasına gelmişken üreticilerin acilen desteklenmesi gerekiyor. 255 liraya et kesimi yapılıyor, 480 liraya yem alınıyor. Daha da zem geleceği söyleniyor. Biz bu noktada devletimizden destek bekliyoruz. Maliyet artışları konusunda fırsatçılık yapanlara karşı tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Asgari ücretin artmasının hayvancılık üretim sektörünü de etkilediğini aktaran Özkök, birliğe kayıtlı üretici sayısının giderek artış gösterdiğini belirtti. Özkök konulmasının devamında, “Üretici olarak asgari ücretin artışı bizleri de etkiliyor. Çalışanları olan üreticileriz asgari ücret ile ödeme yapıyor. Üretici için bir işçiyi çalıştırma maliyeti 30 bin lirayı buluyor. Gelirler kesinlikle giderleri karşılamıyor. Üreticilerimiz bu maliyetler karşısında üretimde devamlılığı sağlayamıyor ve işletmelerini kapatıyor. Bin 430 üyemiz vardı birliğimize kayıtlı şu anda ise bin 180 üyemiz kaldı. Yalnızca bugün 15 üreticimiz birliğimize istifasını verdi. Geleceğimizi göremiyoruz.” dedi.
Son olarak ithal et getirilmesi konusuna değinen Özkök, ithal etin üretimde krize neden olacağını söyledi. Özkök, üretimde devamlılığı sağlamak adına ithal et konusunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek “İthal hayvan getirmek çözüm değil. Sürekli ithale bağlı kalırsak ileride üretim sıkıntısı çekeriz. Üretimi ve üreticiyi desteklersek ülke ekonomisine katkı sunmuş oluruz. Kurumlar tarafından ithal gelen mallar piyasaya sürülüyor ve bizim üreticimizin malları elinde kalıyor. Üreticilerimiz de et pahalı değil. 255 liraya dana eti veriyoruz 500 liraya tüketici alıyor. Burada aracılar tarafından yapılan fiyat artışlarının araştırılması gerekiyor. İnadına üretim diyerek üretimde devamlılığı sağlamaya çalışıyoruz ancak böyle devam ederse kısa zamanda üreticinin kalmayacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın