Aksaray
DOLAR32.2879
EURO35.0033
ALTIN2447.8

İnşaat Maliyetlerinde Rekor Artış

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat Maliyetlerinde Rekor Artış
İnşaat yatırımlarının durma noktasına geldiği Aksaray’da maliyet artışı verilerini Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı. TÜİK verilerine göre 2021 yılında inşaat maliyetlerindeki artış yüzde 67,74’e yükselirken işçilik maliyeti ise yüzde 24,01’de kaldı.

İnşaat yatırımının en fazla yapıldığı illerden olan Aksaray’da son günlerde yatırımın azalması ve inşaat sektöründeki hammadde belirsizliği sürerken maliyet artış oranı açıklandı. 2021 yılında inşaat maliyetleri TÜİK’in iyimser verilerine göre yüzde 67,74 oranı ile son yılların rekorunu kırdı. Özellikle çimento ve demir fiyatlarına peş peşe yapılan zamlar nedeniyle sezon içerisinde inşaat sektörü süreli olarak iş bırakarak malzemelerdeki artış oranlarını protesto etmişlerdi. TÜİK’in açıkladığı 12 aylık veride en düşük artış yine emekte oldu. Yıl içerisinde işçilik maliyetlerindeki artış yüzde 24,01 oranında kaldı.

Döviz kurlarındaki hareketlenme nedeniyle peş peşe yapılan zamların yerinde kaldığını ifade eden sektör yatırımcıları 2022 yılında da bahanenin şimdiden hazır olduğunu ifade ederek  yaptıkları açıklamalarda; “Geçen sene bir çok sebeple özellikle çimento başta olmak üzere bir çok kalemde anormal oranlarda zamlar yapıldı. Bu zamlar fabrikalarda denetlenmeyince piyasa normal olmayan fiyatları gördü. Üreticiler özellikle çimento fiyatı konusunda bir açıklama bile yapamadılar. Bunun yanında diğer maliyeti etkileyen tüm ürünlere yapılan zamlar yıl boyunca durmadı. Döviz bahaneleri ile yapılan zamlara her gün yenileri eklenirken dövizin en son çıktığı 18 lira seviyelerinden geriye inmesi de fiyatları düşürmeye yetmedi. Geçen sene bu şekilde biterken yeni sene için de ümidimiz kalmadı. Özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar yine inşaat malzemelerinde yüklü zamlarla karşılaşmamıza neden olacak. Yani 2022 yılı için de bahane şimdiden hazır olunca inşaat yatırımı ciddi anlamda durdu. Bu sene kaç temel kazılır bunu bilmiyoruz ancak orta ve düşük gelirli hemşerilerimizin ev alma şansları bu fiyatlarla hayalin ötesine geçmez” derken ev hayali ile yıllardır birikim yapan orta gelirli vatandaşlar; “Yıllardan beri tek hayalimiz yeni veya ikinci el bir ev sahibi olmak. Bunun için birikimlerimize devam etsek de her yıl hayallerimizden daha da uzaklaşıyoruz. Konut fiyatlarına sürekli yeni zamlar yapılıyor. Arsa,döviz veya malzemeler bahane edilerek yapılan zamlar nedeniyle bundan 5 sene önceki durumumuzdan daha da uzağız. 5 Yıl öncesinde ev almamız daha kolay gibi geliyordu ancak artık mümkün görünmüyor. Özellikle ikinci el konut fiyatları bile 2 sene önceki sıfır konut fiyatlarını geride bıraktı. Bu şartlarda ev alınmaz. Artık yapılan konutlar şehrimizin zenginleri ile gurbetçi hemşerilerimize şimdiden hayırlı olsun” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HAYDİ BİSMİLLAHÖnceki Haber

HAYDİ BİSMİLLAH

İndirim Yalanlarına KanmayınSonraki Haber

İndirim Yalanlarına Kanmayın

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar