
Ülke genelinde yaşanan mevsim normallerinin dışındaki yağışlar ve don olayları olumsuz etkiler bıraktı. Özellikle hafta sonunda yaşanan zirai don olayları son yılların en büyük don olayları arasında yer aldı.
İlkbahar aylarında yaşanan yağışların dışında iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan yağışlar ve don olayları tarım sektöründe olumsuz izler bıraktı. Üreticilere zirai don uyarıları yapılırken hava sıcaklıklarında yaşanan ani düşüşler tarımsal üretim alanlarına zarar verdi. Nisan ayında son yılların en düşük sıcaklık değerleri kaydedilirken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konu ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Yumaklı, “Mart ve Nisan aylarında, ama özellikle son 3 günlük dönemde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu don, kar yağışı, dolu olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Yer yer sıcaklığın -15 dereceye düştüğü son 3 günde, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu olumsuz hava koşulları sonucu, maalesef 2014’te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık. Tüm üreticilerimize, çiftçilerimize büyük geçmiş olsun. Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticimizin yanındayız. Bütün ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor. Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerimize, sigortalı üreticilerimiz de ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilirler. Bakanlık olarak her zaman olduğu gibi, son yılların en geniş alanı kapsayan bu don olayı sonrasında da üretimin devamlılığını sağlamak üzere üreticilerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Tekraren üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim memleketimizi her türlü afetten korusun.” ifadelerine yer verdi.
Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir hafta sonu il genelinde sıcaklık değerlerinin eksilerde seyrettiğini kaydederek “Aksaray genelinde gece boyunca yaşanan don nedeniyle sıcaklık birçok bölgede -10 derecenin altına düşmüştür. En düşük sıcaklıklarda Koçpınar -16, Gücünkaya -13, Alanyurt -14 şeklinde gerçekleşti. Çiftçilerimizin zirai don olaylarına karşı ürünlerini kontrol etmesini önemle rica ediyoruz. Örtü, sulama veya ısıtma gibi koruyucu önlemleri uygulayınız. Ürün kaybını önlemek için önlem almak zorundayız.” dedi.
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise açıklamasında üretim alanlarında incelemelerinin sürdüğünü belirterek donun etkisini görmek için birkaç güne daha ihtiyaçları olduklarını vurguladı. Başkan Koçak, “Yaklaşık 3 gündür mevsim normallerinin altında seyreden düşük hava sıcaklıkları maalesef dün gece den beri pik noktaya ulaştı. Maalesef serada üretim yapan üreticilerimizden olumsuz haberler almaya başladık. Açıkta üretim yapan pancar ve ayçiçeği üreticilerimizin de donun etkisini görmek için önümüzde birkaç güne daha ihtiyacı var. Hububat üreticilerimizin soğuğa dayanıklı çeşitleri fazla etkilenmeyecektir. Ancak çeşit farklılığına göre onlarda ürünlerini takibe almalıdırlar. Dondan etkilenen tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın