Aksaray
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

“Türk Vatandaşı Olmayan Kamuda Çalışamaz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Türk Vatandaşı Olmayan Kamuda Çalışamaz”
Aksaray belediye başkanı Dr.Evren Dinçer Aksaray’da gündeme taşınan Afganlı işçi konusunda net konuştu. Dinçer “Belediyeler SGK’ya kaydedilemeyen hiç kimseyi çalıştıramaz, iddialar gerçek dışı. Alman GİZ yardım kuruluşunun yapmış olduğu projenin koordinasyonundan başka bir ilgimiz yok” dedi

Aksaray belediye başkanı Dr.Evren Dinçer son günlerde gündemi meşgul eden Afganlı işçi iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada iddiaların gerçek dışı olduğunu, belediyeler veya kamu kurumlarının bu şekilde işçi çalıştıramayacağını bununla ilgili SGK kanunu başta olmak üzere net şartlar olduğunu Afganlı işçilerin Alman giz yardım kuruluşu tarafından  süreli şekilde finanse edildiğini ve tüm sorumluluğun bu kuruluşta olduğunu proje gereği Aksaray belediyesi ve göç idaresi genel müdürlüğünün sadece bu yardım projesinde koordineyi sağladığını söyledi. Afganlı işçi çalıştırıyorlar iddiası gerçek dışı diyerek sözlerine başlayan başkan Dinçer; “Ülkemizde göçmen sorunu son zamanlarda üzerine düşülen,bazı siyasi partilerin siyaset malzemesi yapmış olduğu bir konu. Bununla ilgili bizim Gaziantep,Kilis,Şanlıurfa illerimizde göçmenler sınır bölgesi olduğu için daha yoğun olarak yaşamakta. Bu illerimizin yapmış olduğu ve hükümetimizin koordine etmiş olduğu Alman giz diye bir yardım kuruluşu var Alman devletinin. Bu bizim Türkiye’deki TİKA’ya denk gelen bir kurum. Bu konuyla ilgili hibeleri var, bu hibelerin ilgili ülkelerde sadece Türkiye’de değil tüm dünyada Avrupa Birliği tarafından fonlanan bir kuruluş ve bu giz tarafından da tüm fonlar dünyadaki bu kapsamda olan ülkelere hibe olarak veriliyor. Şartları ne? Aşevi kurmak kaydıyla bunların dağıtılması. Aksaray belediyesi ve göç idaresi genel müdürlüğümüz ile  koordineli bir şekilde bu giz kuruluşu ile yürütmüş olduğu bir proje bu. Zamanlı,süreli bir proje, karşılığında hibe alıyoruz ve biz bunun koordinasyonunu sağlıyoruz. Aşevi niteliğinde olan bir kurum. Bu reklamı yapılacak bir yer değil bunu organize eden zaten ilgili kuruluş. Hibenin şartları, kullandırma koşulları,usulü,şekilleri tamamen süreli bir şekilde belirlenmiş. Finansı tamamen onlara ait. Bu konuyla ilgili şimdiye kadar çok ciddi bir finansman sağlamışlar. Bunlar ülkeler arası ikili ya da çoklu anlaşmalar gereği, ya da uluslar arası anlaşmalar gereği ülkelerin birbirlerine sağlamış olduğu konulardan kaynaklanan bir durum. Hatırlanacağı üzere sayın Cumhurbaşkanımız Avrupa Birliği yetkililerine defalarca ifade ettiler; Sizler bize şu kadar fonu,şu kadar hibeyi vereceğinizi söz vermenize rağmen vermediniz, sözünüzde durmadınız diye yüzlerine vurdu. Bu da bunun benzeri nitelikte verilen bir fon. Aksaray’ımıza biz bunu göç idaresi genel müdürlüğümüz ile görüşerekten kaydırdık temin ettik belli süreli ve buradan biz belediye olarak  da bunun koordinasyonunu sağlıyoruz. Bunu bu kadar teferruatlıca anlatmak esasında bizim bunu faaliyete geçirdikten sonra, hayra, güzelliğe vesile olduğumuz için bunun reklamını yapmamız gerekirken, bunun hiç umulmadık yerden, kimsenin aklına gelmeyecek bir taraftan tutup çekmek çok iyi niyetle de bağdaşmıyor. Hemşerilerimize de aslında iyilik yapılmış olmuyor diye düşünüyorum.

Devlet yönetiminden zerre kadar anlayan, bu işten zerre kadar anlayan, nasibini alan bir kişi şunu anlar ki, ayağı yere basan adam şunu anlar ki bir Afganlının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir Afganlının SGK sistemine girişi nasıl olacak? Bir T.C. kimlik numarası yok. Ben alsam belediyede bunu nasıl çalıştıracağım? Biz kamu kuruluşuyuz, milletin aklıyla dalga geçmeyelim, vatandaşımıza dürüst olalım, net olalım, samimi olalım. Sırf birilerine mesaj, birilerine görüntü vermek adına etrafa şekil vermek adına bu konulara girmeyelim. Biz susuyoruz, bunu anlatmıyoruz. Bunu anlatmak güneşin varlığını yokluğunu inkar etmek gibi bir şey, bunu herkesin bilmesi lazım. Biz onu nasıl çalıştıracağız? Ücretini nasıl ödeyeceğiz? SGK girişini nasıl yapacağız? Bununla ilgili 10 tane mevzu var, daha sayamayacağım mevzuat kısıtları ve engelleri var. Üzerinde konuşulmayacak tartışma götürmeyecek kadar net bir konu. Bu giz kuruluşunun şartlı projesi ve bu da belli kriterlerle yürüyen bir proje” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karaüzüm Ağır YüklendiÖnceki Haber

Karaüzüm Ağır Yüklendi

Su Tankeri DevrildiSonraki Haber

Su Tankeri Devrildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar