Aksaray Süt Üreticileri Birliği (AKSÜTBİR) Başkanı Esat Zengin üreticiye zam müjdesi verdi.
Tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray’ın en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan AKSÜTBİR üreticiler için desteklerini ve projelerini hız kesmeden sürdürüyor. AKSÜTBİR Başkanı Esat Zengin, üreticilere önümüzdeki ay çiğ süt alımlarında fiyat artışının olacağı müjdesini verirken desteklerin arttırılması için çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
“Kesimden değil üretimden yanayız”
Birliği kayıtlı 3 bin bireysel üretici ve 4 tarımsal kalkınma kooperatifi olduğunu açıklayan Zengin, birlik olarak sanayi işletmelerine 250 bin ton sütün teslim edildiğini belirtti. Hayvansal üretimde kesimle yaşanan dengesizliğe değinen Zengin “Kesim konusunda gündeme gelen bazı yanlış anlaşılmalar söz konusu olabiliyor. Biz üreticilerimizin kesiminden değil üretiminden yanayız.
Üreticilerimize süt ve yem dengesinin sağlanması konusunda önerilerde bulunuyoruz. Yem fiyatlarında yaşanan artış sonrası verimde düşük hareketler yaşanmıştı. Süt fiyatlarında yapılan güncellemeler ile denge sağlandı” dedi.
“Sütlerin değerinde satılması için çalışıyoruz”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek paketleri hakkında bilgiler veren Zengin, “Üreticilere bakanlığımızdan ciddi destekler sağlanıyor. Zaman zaman 50 kuruş, 75 kuruş destek veriliyor. Buzağı destekleri devam ediyor. Yem bitkilerinde de dekar başına yonca, mısır destekleri veriliyor. Bakanlık üreticinin yanında. Bizler de üreticinin desteklerini alabilmeleri için aracıyız” dedi. Zengin, birlik tarafından sağlanan destekler ile ilgili de bilgi vererek “Birliğimize üye olan üreticilerin buzağılarına ücretsiz küpeleme ve kayıtlara geçirme işlerini yapıyoruz. Sütlerinin pazarlanmalarını sağlıyoruz. Öte yandan üreticilerin sütlerinin değeri fiyatlarında satılmasının mücadelesini de veriyoruz” şeklinde konuştu.
“Hayvansal üretim çok yönlü bir alan”
Hayvansal üretimin hem et hem de süt gelirinin olduğuna vurgu yapan Zengin; “Bir süt üretenin et üretimi elbette oluyor. Kazanç sadece sütle olmuyor. İşletme entegredir ve hem besisi olur hem sütü olur. Üreticilerimiz rehavete kapılarak sıkıntılı dönemlerde bazen üretimden vazgeçmeyi seçiyor. Zaman zaman bu dönemler yaşanabiliyor. Bu dönemlerde üretimden vazgeçmek yerine verimi kısıtlamak daha doğru bir karar olur diye düşünüyorum. Ayrıca üreticilerimize olumsuz izlenimlerin verilmesi de yanlış bir tutumdur. Üretici zarar ediyor denildikçe olumsuz bir algı oluşuyor. Biz bu konularda üretimin devamlılığı için üreticilerimizin her zaman yanında oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz. Zengin son olarak bu ay içerisinde sıcak sütün litresini 9 liradan alacaklarını belirterek ayın 15’inden sonra sütün litresinin 9 lira 25 kuruştan alınacağının müjdesini verdi.
Yorum Yazın