Aksaray
DOLAR32.5897
EURO34.8721
ALTIN2499.1
Dr. Fatih KAYA

Dr. Fatih KAYA

Mail: fatihkaya@gundemaksaray.com

YAZ AYLARI YAKLAŞIYOR. KIRIM KONGO’YA DİKKAT

SEVGİLİ OKURLAR, İLKBAHAR AYLARININ SONUNCUSUNDAYIZ ARTIK. MAYIS AYINA GİRMEK ÜZEREYİZ. YAZ YAKLAŞIYOR. HAVALAR ISINACAK VE PARK BAHÇE GEZİNTİLERİNİN, KIRSALDA İSE İŞİN GÜCÜN YOĞUNLAŞACAĞI AYLAR ÖNÜMÜZDE. ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI OLARAK BU YAZIMDA SİZLERE YAZ AYLARINDA GÖRÜLME SIKLIĞI ARTAN VE TANISIZ VEYA TEDAVİSİZ KALDIĞINDA ÖLÜMCÜL SEYREDEBİLEN BİR HASTALIKTAN; ‘KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) HASTALIĞINDAN BAHSETMEK İSTİYORUM.

KKKA, DÜNYADA VİRAL KANAMALI ATEŞ HASTALIKLAR OLARAK İSİMLENDİRİLEN VE VİRÜSLERİN ETKEN OLDUĞU BİR GRUP HASTALIKTAN BİRİDİR VE ETKENİ DE YİNE BİR VİRÜSTÜR. BU VİRÜS O DÖNEMLERİ YAŞAYANLARIN HATIRLAYACAĞI ÜZERE ÜLKEMİZDE İLK OLARAK 2002 YILINDA DİKKATLERİ ÇEKMİŞ VE  2003 YILINDA DA HASTADA ETKEN OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. BU TARİHTEN ÖNCE ÜLKEMİZDE GÖRÜLMESİ ALIŞILAGELEN BİR HASTALIK DEĞİLDİR. GÖRÜLDÜĞÜ DÖNEMİN ÖNCESİNDE BAŞGÖSTEREN KUŞ GRİBİ HASTALIĞI VE TAKİBEN BAŞLAYAN KANATLI HAYVAN İTLAFININ, KKKA HASTALIĞININ GÖRÜLMESİNE YOL AÇIP AÇMADIĞI BİLİM ÇEVRELERİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE KAMUOYUNDA UZUN SÜRELİ TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTUR. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİNE GÖR ÜLKEMİZ BU HASTALIK AÇISINDAN ENDEMİK YANİ HASTALIĞIN SIK GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER KATEGORİSİNDE YER ALMAKTADIR. TÜRKİYE’DE YILDA ORTALAMA 350-500 VAKA GÖRÜLMEKTE OLUP BU HASTALIKTA ÖLÜM ORANI YÜZDE 5 CİVARINDADIR. BU DEMEK OLUYOR Kİ HALEN BU HASTALIKTAN YILDA 20-25 VATANDAŞIMIZ HAYATLARINI KAYBETMEKTEDİR.

KKKA NASIL BULAŞIR?

BU HASTALIKTA ANA BULAŞ YOLU KKKA VİRUSUNU BARINDIRAN KENELERİN İNSANLARA TUTUNMASIDIR. BUNUN DIŞINDA KENELERİN TUTUNARAK ENFEKTE ETTİKLERİ DİĞER HAYVANLARIN (BÜYÜKBAŞ, KÜÇÜKBAŞ, KEDİ KÖPEK VB.) VE HASTA KİŞİLERİN KAN VE DOKULARINA, ÇIKARTILARINA TEMAS, ANNEDEN BEBEĞE BULAŞ VE LABORATUVAR ÇALIŞANLARINA BULAŞ ŞEKLİNDEDİR.

KİMLER RİSK ALTINDA?

BULAŞ YOLLARI VE ŞEKİLLERİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE KİMLERİN RİSK ALTINDA OLDUĞU DA TAHMİN EDİLEBİLİR. ÖZELLİKLE ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞANLAR, HAYVANCILIK YAPANLAR, KASAPLAR, MEZBAHA ÇALIŞANLARI, VETERİNER HEKİMLER, SAĞLIK ÇALIŞANLARI, HASTA YAKINLARI, KAMPÇILAR, SIK PİKNİK YAPANLAR RİSK ALTINDADIR.

HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

HER KENE TUTUNMASI MUTLAKA BU HASTALIKLA SONUÇLANACAK GİBİ BİR KANIYA KAPILMAK YANLIŞ OLABİLECEĞİ GİBİ HASTALIĞA YAKALANAN KİŞİLERDE  ATEŞ, ÜŞÜME TİTREME, UYKU HALİ, BEZGİNLİK, KARACİĞER BÖLGESİNDE AĞRI, İSHAL, EKLEM KAS AĞRILARI, VÜCUTTA MORARMALAR VE KANAMALAR OLABİLMEKTEDİR. VÜCUDUNA KENE TUTUNMA İHTİMALİ YÜKSEK OLAN, YÜKSEK RİSK GRUBUNDA YER ALAN KİŞİLERDE BU VE BENZERİ ŞİKAYETLERİN GELİŞMESİ DURUMUNDA EN YAKIN SAĞLIK KURUMUNA BAŞVURMALARI DOĞRU OLACAKTIR. BAŞVURULAN SAĞLIK KURUMUNDA SİZLERE HASTALIKLA İLGİLİ BİRKAÇ KAN TETKİKİ YAPILACAK VE VARSA ŞİKAYETLERİNİZ SORGULANACAK, KENE TUTUNMUŞ İSE ÇIKARTILACAK VE TAKİP BİLGİLERİ VERİLECEKTİR.

HASTALIĞA YAKALANAN KİŞİLERDE BU ŞİKAYETLERİN ORTAYA ÇIKMA SÜRESİ KENE TUTUNMASI VEYA ÇIKARILMASINI TAKİBEN YAKLAŞIK 1-3 GÜN, EN FAZLA 9 GÜNLÜK BİR DÖNEMİ KAPSAMAKTADIR. ÖZETLE VÜCUDUNUZA KENE TUTUNMUŞ İSE, EN DOĞRU YAKLAŞIM BİR AN ÖNCE KENENİN ÇIKARILMASI, SAĞLIK KURUMUNA BAŞVURMA, TETKİKLER NORMAL OLARAK SONUÇLANSA DAHİ EN AZ 10 GÜN SÜRE İLE HASTALIK BELİRTİLERİ AÇISINDAN KİŞİNİN KENDİSİNİ TAKİP ETMESİ VE HERHANGİ BİR ŞİKAYET GELİŞMESİ DURUMUNDA TEKRAR SAĞLIK KURUMUNA BAŞVURMA OLMALIDIR.

KKKA DEN NASIL KORUNABİLİRİM?

Riskli alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmeli, açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde, vücudunda kene olup olmadığı kontrol edilmeli, Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarılmalıdır.

HASTALIKTA HALEN KANITLANMIŞ KESİN TEDAVİ YÖNTEMİ VE İLAÇ TEDAVİSİ BULUNMADIĞINDAN HASTALIKTAN KORUNMAK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. AŞI ÇALIŞMALARI DA HALEN DEVAM ETMEKTE FAKAT HENÜZ KESİN ETKİLİ BİR AŞI BULUNMAMAKTADIR.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar