Aksaray
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9

“Süt Fiyatları Bir İleri Bir Geri”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Süt Fiyatları Bir İleri Bir Geri”
Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, geçtiğimiz aylarda süt fiyatlarına yapılan zammın bir lira geri çekildiğini belirterek üreticilerin zarar ettiğini söyledi. Et ve süt fiyatlarındaki artışın komisyonculara kazandırdığını dile getiren Kayan, süt üreticisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Üretici Kar Değil Geçim Derdinde”

Et ve süt fiyatlarında yaşanan dengesizliğin üretimi olumsuz etkilediğini kaydeden Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, süt fiyatlarında yapılan bir liralık geri çekilmenin hayvanları kesime götürdüğünü ifade etti. Et fiyatlarının yükselmesine karşı süt fiyatlarının düşük olmasının hayvancılık için tehlike arz ettiğini vurgulayan Kayan yaptığı açıklamada; “Üreticiye kasım ayında başlayarak şubat ayının sonuna kadar iyi bir süt fiyatı verildi. Üretici bu fiyat ile bir nebze de olsa kar eder duruma geçti. Bunun öncesinde zaten üretici kar etmediği için hayvanını kesime gönderiyordu. Özellikle anaç hayvanlarını çok kestiren oldu. Bu ülkemiz için büyük bir kayıptı. Süt fiyatları artmaya başlayınca üretici üç dört ay para kazanıp kar etmeye başladı. Bu da sanayicinin gözüne battı. Mart ayı itibari ile sütlerden bir lira fiyat artışı geri çekildi. Süt fiyatını geri çekmeyen tek firma burada SÜTAŞ oldu ve üreticinin yanında olduğunu belli etti. Özellikle toz yapan firmalar satış yapamıyoruz diyerek fiyatları geri çekem yoluna gittiler. Geçtiğimiz aylarda yem fiyatlarına tekrar zam gelmişti. Fiyatlar geri çekilmemiş olsaydı üreticiyi kurtarıyordu. Bu sırada et fiyatları da çok yükseldi. Süt fiyatları tekrar geri çekilmeye başlarsa biz hayvan bulamaz hale geliriz. Bütün üreticiler hayvanlarını kestirir. Et fiyatının yüksek olması karşısında süt fiyatının düşük olması büyük bir tehlikedir. Esas olması gereken süt fiyatlarıdır. Süt ne kadar fazla olursa doğuran hayvan sayısı da o kadar fazla olur. Dolayısıyla etin fiyatı da dengelenmiş olur. Et fiyatı yükselirse daha sonrasında kesilecek hayvan da bulunmaz, sağılacak inek de bulunmaz. Anaç olmadan dana olmaz. Bu dengeleri iyi korumak gerekir” ifadelerini kullandı.

“Komisyoncular Üreticiyi Baskılıyor”

Yapılan zamlarda üreticinin değil komisyoncunun kazandığını dile getiren Kayan, üreticilere verilen desteklerin arttırılması gerektiğine de değindi. Kayan, üreticinin kazanmasına teşvik edilmesi gerektiğini belirterek; “Devletin de anaç destekleri vererek üretime katkı sağlaması gerekiyor. Destekler veriliyor ancak destekleme sürecinde zaman sıkıntısı yaşanıyor. Şu anda süte 50 kuruş verilen destek yetersiz kalıyor. En az bir buçuk lira süt desteğinin olması gerekiyor. Üreticinin kazanmasına teşvik edilerek üretimde devamlılığın sağlanması gerekiyor. Hayvancılık sektörü ikinci plana atılıyor ve sıkıntıları çözülmüyor. Et ve süt fiyatlarının yüksek olmasından şikâyet edilirken aradaki komisyoncular üreticiyi baskılayarak üretimi olumsuz etkiliyor. Dışa bağımlı olmamak için üreticinin çağrısına kulak verilmeli” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milletvekili Aydoğdu “Emniyet, Şefkat Kapısıdır”Önceki Haber

Milletvekili Aydoğdu “Emniyet, Şefkat Ka...

Tatil Rezervasyonu Yaparken Bunlara Dikkat!Sonraki Haber

Tatil Rezervasyonu Yaparken Bunlara Dikk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar