Aksaray
DOLAR32.4947
EURO34.9522
ALTIN2433.7

Kayan “Çiğ Süt Fiyatları Acilen Güncellenmeli”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayan “Çiğ Süt Fiyatları Acilen Güncellenmeli”

Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, 6 aydır süt fiyatlarının güncellenmediğini ve üreticinin destek beklediğini belirterek “Hayvansal üretim alanındaki politikalarımızı güncelleyerek üretimde devamlılığın sağlanmasını desteklememiz gerekiyor” dedi.

Yeni asgari ücret rakamlarının belli olmasının ardından pek çok maliyet giderinde artış yaşandığına değinen ADSYB Başkanı Bekir Kayan, çiğ süt fiyatlarının da arttırılması gerektiğini ifade etti. Çiğ süte 6 aydır zam yapılmadığından bahseden Kayan, “Enflasyon rakamlarının yükselmesine alışmak zorunda kaldık. Asgari ücrete gelen zam oranı çiftliklerde çalışan işçilere de yansıyor. Akaryakıt başta olmak üzere diğer kalemlere gelen zamlar da çiftlik giderlerine yansıyor. Ulusal Süt Konseyi hiçbir açıklama yapmadan 6 aydır çiğ süt fiyatlarını 11 lira 50 kuruş üzerinden üreticiden aldırmaya devam ediyor. Hiçbir üretici bu fiyat ile kazanç sağlamıyor. Çiğ sütte taban fiyatının güncellenmesi gerekiyor. Yem fiyatlarına neredeyse 100 lira zam gelirken sütte açıklanan bir fiyat yok. Çiğ sütün üreticiden alış fiyatının en az 16 lira olması gerekiyor. 6 aylık enflasyon oranını hesapladığımızda çiğ sütün 16 liranın üzerinde satılması gerektiğini görüyoruz. Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak adına bunların yapılması şart. Yağ, kalite ve süt primi gibi teşviklerle de üreticinin desteklenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için hayvansal üretim politikalarının geliştirilmesi gerektiğini aktaran Kayan açıklamasının devamında, “Özellikle yeme gelen zamlar üreticiyi olumsuz etkiliyor. Gelen zamlar karşısında üreticiler hayvanlarını kesime gönderiyor. Hayvansal üretim alanındaki politikalarımızı güncelleyerek üretimde devamlılığın sağlanmasını desteklememiz gerekiyor. Süte verilen destek ödemelerindeki değerin acilen güncellenmesi gerekiyor. En az 2 lira sür desteği verilmeli ki üretici de önünü görebilsin. Yem fiyatlarının kontrol altına alınması da üreticiyi rahatlatacak bir hamle olacaktır. Ayrıca sektörde yaşanan işçi bulma sıkıntısına da teşvikler sağlanabilir.” dedi. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Feci Kazada: 1 Ölü 3 YaralıÖnceki Haber

Feci Kazada: 1 Ölü 3 Yaralı

Aktürk “Yem Firmaları En Büyük Kar Ortakları Oldu”Sonraki Haber

Aktürk “Yem Firmaları En Büyük Kar Ortak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar