Aksaray
DOLAR32.565
EURO34.9699
ALTIN2440.5

Aralık’ta Konut Satışı Sayısı 809 Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aralık’ta Konut Satışı Sayısı 809 Oldu
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aksaray’da 1-31 Aralık tarihleri arasında 809 konut satışı yapıldı.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı aralık ayındaki konut satış verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre TR 71 bölgesinde yer alan Aksaray aynı listede yer alan Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında konut satışındaki liderliğini sürdürdü.

Türkiye ortalamasında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle konut satış sayılarındaki düşüş sürerken Aksaray’da konut devir sayısında yıl rekoru geldi. TR 71 bölgesindeki Aksaray’da 1-31 Aralık tarihleri arasında 809 konut devri yapılırken Niğde’de 534, Nevşehir’de 441, Kırşehir’de 527 ve Kırıkkale’de 554 konut devri yapıldı.

Aksaray genelinde devri yapılan konutlar satış şeklinde ise sadece 18’i ipotekli olarak devredilirken 791 adedi ise hibe, arsa payı veya peşin olarak devredildi. 809 konuttan 437’si sıfır konut satışı olurken satılan konutlardan 372’si ise ikinci el konut olarak kayıtlara geçti.

Açıklanan sayı ve satış şekillerini değerlendiren sektör yatırımcıları satış sayısının artmasının sebebinin yılsonu harç artışlarından kaynaklı olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da da Türkiye’nin pek çok ilinde de konut ve arsa gibi gayrimenkul satışlarında sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Banka kredi oranları ve kredilere ulaşım zorluğu konut sektörünü olumsuz olarak etkiledi. Ülke genelinde konut satışları azalırken bölgemizde de konut satışlarında düşüş oldu. TÜİK’in verileri bu alanda doğru, çünkü yılsonu olması sebebiyle harç zamlarından etkilenmemek isteyen hemşerilerimiz de müteahhitlerimizde devirleri 31 Aralı tarihine kadar yapmaya çalıştılar. Bu yapabilenlerin sayısı. Bir de yoğunluktan dolayı Ocak ayına kalan devirler oldu. Bu rakam geçtiğimiz yıl daha da fazlaydı. Bu satış içerisinde daha çok arsa paylı alınan inşaat alanlarındaki devirler var. 1+1 olarak satılan yerlerin satışları var. Satış şekillerinde daha çok diğer satışlar varken ipotekli satış sayısı 809 konut için de 18’de kalmış yani yüzde 2’nin biraz üzerinde. Aksaray’ın ipotekli satış ortalaması yüzde 10 civarında. Bu orandaki değişiklik bile satışların harçlardan kaynaklı olduğunu ortaya çıkartıyor. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde de inşaat ve konut sektöründe tersi yönde bir hareketlenme beklemiyoruz” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
8 Ayrı Suçtan Aranan 1 Kadın YakalandıÖnceki Haber

8 Ayrı Suçtan Aranan 1 Kadın Yakalandı

Feci Kazada Polis Memuru Hayatını KaybettiSonraki Haber

Feci Kazada Polis Memuru Hayatını Kaybet...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar