© Gündem Aksaray 2021

Dikkat! Kış Lastiği Cezası Lastikten Daha Pahalı

Ülke genelinde yarından itibaren kış lastiği zorunluluğu başlıyor. Kış lastiklerini taktırmayan ticari taşıt sürücüleri lastiklerini değiştirmemeleri halinde 1152 lira para cezası ile cezalandırılacak.

Zorlu kış şartlarının etkili olduğu Aksaray’da ülke genelinde olduğu gibi kış lastiği uygulamasına yarın geçiliyor. Ülkemiz genelinde trafik güvenliğinin sağlanabilmesi için 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde yük ve yolcu taşıma amaçlı kullanılan araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulamasına geçmeyen sürücüler ise 31 Aralık 2022 tarihine kadar 1152 TL bu tarihten sonra da artırım oranına göre para cezası ile cezalandırılacak.

Emniyet genel müdürlüğü de uygulama ilgili resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada sürücülerin kış lastiği ve standartlara uygun lastik kullanımına hassasiyet göstermesinin trafik güvenliği açısından önemli olduğunu vurgularken iklimsel değişikliklere göre kış lastiği uygulamasının zorunluluğunun biteceği tarih olan 1 Nisan tarihi illerdeki iklimsel değişikliğe göre Valilikler tarafından değiştirilebilecek.

Özellikle kış şartlarının sıkıntılı geçtiği ve ülkenin en önemli kavşak noktasında olan Aksaray genelinde denetimlerin yarından itibaren başlayacağı vurgulanırken sürücülerin vakit kaybetmeden iklime uygun olan lastiklerini değiştirilmesi istendi.

“Tüm araçlar için zorunlu olmalı”

Kış lastiği uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan ticari taşıt sürücüleri de uygulamanın sadece ticari taşıtlarda zorunlu olmaması gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülke genelinde kış şartları nedeniyle lastiklerimizi değiştirmeye başladık. Bizler uzun yollarda araç kullandığımız için daha fazla sıkıntı yaşıyor ve çok daha fazla denetleniyoruz. Ancak ticari olmayan araçlar için aynı zorunluluk yok. Bu durum anlaşılır gibi değil. Kış aylarında yollardaki kar ve buzdan dolayı yaşanan tıkanıklığın en büyük sebeplerinin başında kış şartlarına hazır olmadan yola çıkan küçük araçlar. Bu araçlar kış lastiği veya zincir bulundurmadığından yolda kalıyor ve diğer araçlar da bunlar yüzünden saatlerce yollarda bekliyor. Trafik güvenliği esas olacaksa trafikteki her araç için aynı şartlar geçerli olmalı. Bir TIR aracında kış lastiği zorunluyken hususi otomobilde yok ve her iki araçta aynı yolu kullanıyor, aynı şartlarda hareket ediyor. Bu araçlar yüzünden de kazalar ve trafikte aksamalar meydana geliyor” dediler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER