Aksaray
DOLAR32.2864
EURO35.0474
ALTIN2478.6

Banka Hesabının Kullandırılması Cezasız Kalmıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Banka Hesabının Kullandırılması Cezasız Kalmıyor
Halk arasında hesap ve IBAN kullandırma olarak bilinen, banka hesaplarının başkası tarafından bildirim yapılmaksızın kullanılması işleminin kanunlara göre suç olarak geçiyor. Yetkililer yasa dışı olarak elde edilen paranın transfer edilmesi amacıyla başvurulan bu yöntemin suç teşkil ettiğini belirterek kullanıcılara uyarıda bulundu.

Halk arasında hesap ve IBAN kullandırma olarak bilinen, banka hesaplarının başkası tarafından bildirim yapılmaksızın kullanılması işleminin kanunlara göre suç olarak geçiyor. Yetkililer yasa dışı olarak elde edilen paranın transfer edilmesi amacıyla başvurulan bu yöntemin suç teşkil ettiğini belirterek kullanıcılara uyarıda bulundu.

Ticaret Bakanlığı’na yapılan başvurular ve sosyal medyada yer alan paylaşımlardan çeşitli platformlar üzerinden tüketicilere ulaşarak banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında yüksek kazanç vaadi ile yasa dışı kanallardan edinilen paranın transferini kiralanan banka hesapları üzerinden gerçekleştirildiği anlaşılmıştı. Yetkililer dolandırıcıların hedef olarak belirlediği kişilere çeşitli yöntem ve vaatlerle ulaşmaya çalıştıklarını belirterek bu amaçla araç ya da ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformları, popüler forum siteleri, yatırım tavsiyesi veren platformlar gibi sıkça kullanılan kanallar üzerinden tüketicilerin karşısına çıkan dolandırıcıların öğrenci, ev hanımı gibi gelir kaynağı görece kısıtlı olan veya yaşlı, engelli gibi daha hassas olan tüketicileri özellikle hedef aldıkları bilindiğini açıkladı. Ticaret Bakanlığı da bu konuları göz önünde bulundurarak dolandırıcıların gelişen dijital dünyaya uyumlu bir şekilde yöntem geliştirmekte olduğu belirterek vatandaşların ruh halinden, bilgisizliğinden, hatalarından, zaaflarından ya da belli markalara olan güveninden faydalanılabileceğinin altını çizdi. Teknik adıyla sosyal mühendislik yöntemleriyle dolandırıcılık yapıldığını kaydeden yetkililer tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi, ülke ticaretine emek veren dürüst, güvenilir markaların ve işletmelerin bu yolla itibar kaybına uğramaması, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin güçlenmesi ve ülke kaynaklarının yasa dışı yollarla sınırlar dışına transfer edilmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Vatandaşlara özellikle banka bilgilerinin kullandırılmaması konusunda uyarıda bulunan yetkililer vatandaşların bir ürüne veya kazanca dair arzu ve meraklarını uyandırmak ve onları tuzağa düşürmek için sahte ya da kendilerine ait olmayan isim, adres, hesap bilgisi kullanan dolandırıcıların aramalarına, gönderdikleri mesajlara, sosyal medya kanalları üzerinden aldıkları reklam ve mesajlara karşı daha temkinli olmaları gerektiğini vurguladı. Yetkililer bu noktada özellikle kimlik, hesap bilgileri, kişiye özel şifre ya da parola gibi hassas bilgilerin paylaşılırken dikkatli olunması uyarısı yaparak gönderilen her bağlantının tıklanmaması, elektronik cihazların virüslere karşı korunması, aldatıcı tekliflere, özellikle de normalin dışında cazip olanlara karşı tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Banka hesap ve IBAN kullandırma durumlarının suç olduğunu hatırlatan yetkililer bu suça ortak olan kişilerin de ilgili maddelerden ceza alabileceğini dile getirdi. Banka bilgilerinin kimse ile paylaşılmaması gerektiğini kaydeden yetkililer konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Yüksek ve düzenli kazanç gibi vaatlerle sunulan bu tür tekliflere itibar etmeyin. Banka hesabınızı bir başkasına kullandırarak suç işlemeyin, hesabınız üzerinden işlenen suçlara aracı olmayın. 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanuna göre başkasının hesabına işlem yapıldığının beyan edilmemesi durumlarında 6 aydan bir yıla hapis cezası veya 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor. Banka hesabının başkasına kullandırılması durumunda dolandırılma, mali yaptırımlara uğrama, kara para aklama gibi suçlamalara aracılık etmekten sorumlu tutulma riskleriyle karşılaşılabilir. Yasa kapsamında işlem yapmak için bankaya bildirimde bulunun. Yasa dışı talepte bulunanlarla kişisel ya da finansal bilgilerinizi paylaşmayın. Hesabınızın yasaya aykırı biçimde kullanılması halinde suç duyurusunda bulunun.” ifadelerini kullandılar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Koçak “Amacımız Üretimde Verimliliği Arttırmak”Önceki Haber

Koçak “Amacımız Üretimde Verimliliği Art...

“Sahte Güneş Kremleri Cilde Düşman Oluyor”Sonraki Haber

“Sahte Güneş Kremleri Cilde Düşman Oluyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar