Aksaray
DOLAR32.219
EURO34.7241
ALTIN2453.9

Bilim Festivali Yine 10 Binleri Topladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bilim Festivali Yine 10 Binleri Topladı
Aksaray belediyesi tarafından bu yıl 2’incisi organize edilen bilim festivali beklendiği gibi Aksaraylıların yoğun ilgisi ile başladı.

Türkiye’nin yenidünyada söz sahibi olabilmesi için bilim ve teknolojiye yapılan yatırımlar meyvelerini verirken geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin de kariyer planlamaları için Aksaray belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen festivalin bu yıl ikincisi bilim merkezi arkasındaki Recep Tayyip Erdoğan parkında başladı. Saat 11’de açılışı gerçekleşen festival alanında 200’den fazla farklı alan oluşturulurken açılışla beraber on binlerce Aksaraylı alana akın etti. Festival için Aksaray dışından Konya, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir gibi illerden de ziyaretçiler festival alanında stantları gezdi.

Açılış öncesinde Jandarma çelik kanatlar hava gösterisi düzenlenirken helikopter pilotlarının düzenlemiş olduğu gösteri alandaki vatandaşlar tarafından ilgi ile takip edildi. Gösteri sonrası Bilim merkezi önündeki dar alana iniş yapan skorsky tipi helikopter halkın yoğun ilgisini çekerken alanda ASELSAN ve ROKETSAN tarafından üretilen ve Türk Silahlı Kuvvetler envanterine dâhil olan hava savunma sistemleri ile askeri araçlar ve teçhizatlar da vatandaşlar tarafından ilgi ile takip edildi.

Pazar akşam saatlerine kadar devam edecek olan festival için Aksaray belediyesi ve özel servis şirketleri alana ücretsiz servis imkânı ile vatandaşlardan tam not aldı. Alana geliş ve gidiş sıkıntısının olmaması nedeniyle trafik sorununun yaşanmaması dikkatlerden kaçmadı.

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Aksaray Belediyesi başkanı Evren Dinçer; “Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milli teknoloji hamlesi vizyonu çerçevesinde ülkemizde her yıl düzenlenen TEKNOFEST şenliklerinin Aksaray Belediyesi uhdesinde bilim Festivalimizin ikincisini düzenliyoruz. Festivalimiz ölçek itibari ile geçen yıla nazaran daha üst noktalara taşındı. İnşallah 3 gün boyunca özellikle gençlerimize savunma sanayimizde yer alan milli ve yerli teknolojileri üreten firmalarımızın ürünlerinin sergilenerek, birçok bilimsel deney, çalışma, faaliyet gösterilecek. Dene yap atölyeleri, etkinlik, gösteri sunumun yer alacağı dolu dolu bir festival yaşayacağız. Valimize, TÜBİTAK Başkanımıza bu yılki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Valiliğimiz ve TÜBİTAK başkanlığımız bu yıl festivalimizde yürütücü olarak yer aldılar. Aksaray’ımızda gençlerimize bilimi sevdirmek, teknolojiye uyum sağlattırmak ve gelecek zaman dilimi içerisinde bu kıvılcımı ateşlemek manasında bu organizasyonları yapıyoruz. Aksaray gençliği de bu noktada çok hevesli, istekli ve talepkar. Yapmış olduğumuz festival Aksaray ölçeğinde. Ancak bölge illerimizi de kapsayan bir şekilde tüm çevre illerimizdeki misafirlerimizi de konuk edeceğimiz nitelikte bir festival yapıyoruz. Festivalimize gelen, gösteri yapan, stant açan, Jandarma Çelik Kanatlar Helikopter ekibine, emniyet ekiplerimize, kamu görevlilerimize fedakar çalışmalarından dolayı ve bu organizasyonu dizayn eden çalışma arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Festivalimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Başkan Dinçer’den sonra söz alan TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında; “Aksaray Bilim festivalinde olmaktan oldukça mutluyuz. Geçtiğimiz yıl da TÜBİTAK olarak yer almıştık. Bu yıl kurumsal ortak olarak yer alıyoruz. Kurumumuzun kimliğinin Aksaray Belediye’miz ile birlikte buluşturmaktan da mutluyuz. Bu süreçte emeği geçen herkese, bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bilim festivalleri özellikle 2018 yılından itibaren TEKNOFEST ile birlikte ülkemizin her yerine yayılan ve gençlerimizin geleceğimiz dediği zaman onlara ve onların da geleceğe ne vaat ettiğini gördüğümüz bir ortam oldu. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümündeyiz. TÜBİTAK’ın da bu yıl 60’ıncı yıl dönümündeyiz. Yaşanan felaketlere baktığımız zaman gelecekte daha zor günlerin yaşanabileceğini görüyoruz ve ülkemiz bunlardan en çok etkilenecek coğrafyalardan bir tanesi. Diğer taraftan kalkınma noktasına bakıldığında ihtiyaç noktasının çözümü olmazsa olmaz dünyanın ortak mutabakat kaldığı kelime bilim oluyor. Biz bu sorunları ancak bilim ve onunla beraber oluşacak olan teknoloji ile çözeriz. Nasıl sorusunun cevabına önem vermemiz gerekiyor. Nasıl sorusunun cevabına Cumhurbaşkanımızın liderliğinde birilerinden öğrenerek değil öncü olarak yapmaya çalışıyoruz. Bunun için en önemli ihtiyaç insan kaynağı oluyor. İnsan kaynağı Türkiye’mizin her yerinde var. Özellikle TEKNOFEST ile birlikte o insan kaynağımız kendinin neler yapabileceğini gösterdi. Özellikle yakın zamanda savunma sanayinde yapmış olduğumuz insansız hava araçlarımızla, elektrikli aracımızla, uydumuzla biz bu işi yapabiliyoruz. Daha iyisini yapabilmek için bu festivallere ihtiyaç var. Özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın, öğrencilerimizin bu heyecanını görüyoruz. TÜBİTAK gençlere ve çocuklara en çok dokunan kurumlardan bir tanesi. Özellikle 2018 yılından itibaren TEKNOFEST ile birlikte öncesi ve sonrasını oluşturdu. TEKNOFEST öncesinde bireylerdi, sonrasında ise takımlar oldular. Öncesinde ben de yapabilirim diyordu. Şimdi ise daha iyisini yapabiliriz diyor. Bu bir değişim ve dönüşüm. T kuşağı dediğimiz kısımda yer alanlar yapılmış olanın üzerine koyarak daha iyisini yapacağım diyenler oluyor. TEKNOFEST’in yanında şehirlerimizde bu tür etkinliklerin yapılmasını çok kıymetli buluyorum. Aksaray ilimizi Bilim Festivaline ev sahipliği yaptığı için kutluyorum. TÜBİTAK olarak biz de 3 gün boyunca festivale katkı sunacağız. Geleceği inşa etmek istiyorsak bunu yapacak gençlerimizdir” dedi.

TÜBİTAK başkanı Mandal’ın konuşmasının ardından kürüye gelen Aksaray milletvekili Cengiz Aydoğdu’da; “Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Aksaray’a değer katmak böyle bir şey. Gençlerimize istikamet çizmek, şehrimize yön vermek adına yapılan çok önemli bir proje. Bilim devrimine 300 yıl geç kaldık. Bu festival 200-300 yıl önce yapılması gereken bir festivaldi. Millet olarak başlattığımız bilim harekatının bayrağını batıya vermiştik. Onlar devam ettirdi biz o kervandan biraz uzak durduk. Daha iyisini yapabiliriz diyerek geleceğe ışık tutan gençlere teşekkür ediyorum. Milletimizin ufku açılıyor. Cumhurbaşkanımızın cesareti, dirayeti, azmi ve kararlılığı ile yapamayız düşüncesini değiştirdik” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu yaptığı konuşmada; “Gençler geleceğimiz varlığı, sağlığı ve gücü Türkiye’nin ilelebet varlığının temennisidir. Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum ve büyük bir heyecan duyuyorum. 3 ilimizde düzenlenen bir etkinliğin Aksaray’da yapılıyor olması beni derinden etkiledi. Çelik Kanatlar gösteri yaptı ve hepimizi derinden etkiledi. Gösteriler bu festivale damga vuruyor. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sanayi, teknoloji, bilim faaliyetleri sadece 3 il ile sınırlı kalmayacak. Özellikle TEKNOFEST girişimleri ile gençlerimizin her yerde olduğunu görüyoruz. Artık göklere roket fırlatan gençlerimiz var. Türkiye olarak gençlik olarak sahalardayız” dedi.

Festival alanını ziyaret eden Aksaraylılar ise yaptıkları değerlendirmelerde; “Aksaray ve tüm iller için önemli bir festival. Bu festival sayesinde duyduğumuz ancak görme imkânına sahip olmadığımız yerli ve milli savunma sistemlerini de görüyoruz. Geçen yılki festivale de gelmiştik. Bu yılkini de bekliyorduk. Aksaray’da hatta çevre illerde de bu festival takip edilmeli. Herkes bu alana gelerek yerli ve milli ürünlerimizi görmeli.

Festival ve bilim, teknoloji ürünleri aynı zamanda çocuklarımızı da cezbediyor. Bu alanı görünce gelecekleri için fikirleri etkileniyor. Hayatta bir hedefleri oluyor ve bu alana yoğunlaşıyorlar. Bu festival bu açıdan da çok önem arz ediyor. Bu işe vesile olan belediye başkanımız başta olmak üzere alanda hazır bulunan tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Veliler İçin Dert Ayı BaşladıÖnceki Haber

Veliler İçin Dert Ayı Başladı

Saklav Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne AtandıSonraki Haber

Saklav Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar