
Sanal mağazalardan yapılacak olan alışverişlerle ilgili düzenlemenin değiştirilmesi vatandaşların tepkilerine neden olurken bazı tüketici dernekleri yapılan düzenlemenin dolandırıcılık olaylarını arttıracağı gerekçesi ile Danıştay’a başvuruda bulundu.
Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde yaşamımıza dahil olan sanal mağazalardan yapılan alışverişlerle ilgili yapılan değişiklik vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanırken düzenlemenin iptali için tüketici dernekleri de Danıştay başvurularına başladılar.
Sanal alışverişlerle ilgili yapılan değişiklikte elektronik ürünlerin iadesinin nedensiz iadesi ortadan kaldırılırken düğer ürünlerde de iadeden doğacak olan kargo masrafları tüketiciye bırakılıyordu.
Yapılan değişiklikle bu yöndeki satışlarda dolandırıcılık olaylarının artacağını söyleyen vatandaşlar ise düzenlemenin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Akıllı telefonlar ve tabletlerin hayatımıza girmesinden sonra değişen alışveriş kültürü son yasa ile çıkmaza girecek. Sanal marketlerden yapılacak olan elektronik ürünlerin koşulsuz iade imkanı ortadan kaldırılacakmış. Bu iadeler için bir gerekçe gösterilerek karşıdaki mağazanın vicdanı ile karşı karşıya bırakılıyoruz. Bu ürünlerin teslimlerinde genelde çalışmama veya alt modellerin teslimleriyle ilgili iadeler gerçekleşiyordu. Satıcı ürünün olmayan özellikleri reklamlarda belirtiyor ve tüketici ürünün anlatıldığı gibi olmadığını görünce 14 gün içerisinde iadesini yapıyordu. Bu duruma rağmen özürlü ürün veya sahte ürün satan satıcı tüketici heyetlerinin kararları ile aylar sonrasında ödemeyi yaparken yeni düzenleme ile bu durum da ortadan kalkacak. Bir çok satıcı hiç olmayan ürünleri bile satmaya çalışacak. Bu düzenlemenin iptali gerekiyor.
Giyim, ayakkabı gibi ürünlerde de durum bundan farklı değil. Gönderilen ürünün beden yapısı veya kalitesi reklamdaki olmadığından alan vatandaş tekrardan iadesini gerçekleştirirken şimdi bu iadeye kargo ücreti ödeyecek. Birde bu kargo ücreti o firmaların anlaştığı fiyat üzerinden değil normal iade ücreti olarak belirlenecek. Bu durum değişmezse olan sanal marketlere olur. Bizler sanal ne olduğu belirsiz mağazalar tarafından dolandırılmak istemiyoruz. Bu düzenlemenin bir an evvel değiştirilmesi gerekiyor. Yoksa bu şekilde yapılan dolandırıcılık olaylarının sayısının artacağı gibi tüketici hakem heyetlerindeki dosya sayıları da çok fazla artacağından insanlar başka bir amaç ile başvuru yapsa bile mağduriyet süreleri çok uzayacaktır. Bu düzenlemenin değiştirilmesinin gerekçesini anlayamadık. Burada vatandaş lehine değil aleyhine bir değişiklik yapılmış ve milyarlarca dolar kazanan sanal mağazaların karlarının arttırılması sağlanmış. Burada kamu değil sermaye yararı hedeflenmiş” dediler.
Yorum Yazın