Aksaray
DOLAR32.2601
EURO35.0952
ALTIN2466.0

Esnaflar “Faturalar Satılan Ürünlerin Fiyatlarına Yansıyacak”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esnaflar “Faturalar Satılan Ürünlerin Fiyatlarına Yansıyacak”
1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren yeni elektrik ve doğalgaz faturalarını almaya başlayan esnaflar gördükleri rakamlar karşısında şok olurken gelen fatura bedellerinin verilen hizmet ve satılan ürünlere yansıtılmamasının mümkün olmadığını söylediler.

Geçen ay başında doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların ardından haneler ve iş yerleri zamlı faturalarını almaya başladı. Konutlarda elektrik faturalarındaki artış kadar doğalgaz faturalarındaki farklarda tepkilere neden olurken büyük şoku esnaflar yaşıyor.

İl genelinde geçen aya göre 2 katından fazla artan elektrik faturalarını karşılarında gören esnafların bir çoğu faturanın yanlış yazıldığı gerekçesi ile itiraz etmek için kurum yolunu tutarken bazı esnaflar da bu şartlarda dükkan çalıştıramayacaklarını söyleyerek işletmelerine şimdiden müşteri aramaya başladılar. İl genelinde sanayi veya imalat sektöründe olmamalarına karşılık bazı işyerlerine gelen faturalar 40 bin lirayı aşarken kafeler caddesi olarak bilinen Ebulfez Elçibey caddesinde işletmelere gelen doğalgaz ve elektrik faturaları da 50 bin lirayı aştı.

Özellikle elektrik faturalarının dükkan kiralarından bile fazla geldiğini ifade eden esnaflar gelen faturaları fiyatlara yansıtmaktan başka çareleri olmadığını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar hanelerden daha fazla işyerlerini vurdu. Geçen aya göre faturalar 2 katından daha fazla arttı. Herkes birbirinin faturasını bekliyor. Sadece aydınlatma için elektrik kullananlar bile 500 liranın üzerinde faturalarla karşılaşıyorlar. Isınma için de elektrik kullanan küçük dükkanlara 2 bin lira gibi faturalar gelirken büyük marketler ve kafelerde durum tam anlamıyla perişan. Bazı marketlere gelen faturalar 40 bin liraları aşmış durumda. Kafeler caddesindeki işletmelere gelen elektrik ve doğalgaz fatura bedelleri kira bedellerini aşmış durumda. Bu şartlarda kim nasıl esnaflık yapar ya da nasıl bu işletmeleri ayakta tutarız bilmiyoruz. Ama gerçek anlamda diyeceğimiz istesek de istemesek de gelen faturalar nedeniyle ürün fiyatları da değişecek. Satılan ürünlere gelecek zamlardan sonra bizlere fırsatçı muamelesi yapmayın. Bu bedeller de burada satılan ürünlerinin maliyetine ekleniyor. Bu şartlarda ne kadar ayakta kalırız bunu bilmiyoruz. Zaten asgari ücrete yapılan zamlar nedeniyle bir çok işletme küçülmeye gitmişti bu faturalarla da kapanma yolunu seçeriz” derken marketlere nazaran daha küçük olan ve ağırlıkla ekmek,sigara,soğuk içecek ve dondurma satan bakkal ve marketler de gelen faturadan sonra soğuk içecek dolapları ile dondurma dolaplarını devir edeceklerini ve bu ürünleri satmayacaklarını belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Elektriğe gelen son zam bizlerin sattığı birkaç üründen 2 sini de vurdu. Mahalle aralarında sadece ekmek,sigara, dondurma ve soğu içecek satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Vatandaş diğer alacaklarını zincir veya daha büyük marketlerden yapıyorlar. Son yapılan zamların ardından Özellikle yaz dönemlerinde en çok sattığımız ürünler olan dondurma ve soğuk içeceklerden de vazgeçiyoruz. Bundan sonra da sadece ekmek ve sigara için bir dükkanı da bekleyemeyiz. Elektrik faturalarında acil bir düzenleme yapılmazsa yaz ayını bir çok işletme görmeyecektir” uyarısında bulundular.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BUNUN ADI ZAM DEĞİL ZULÜM!Önceki Haber

BUNUN ADI ZAM DEĞİL ZULÜM!

Konya Yolunda Kaza 2 YaralıSonraki Haber

Konya Yolunda Kaza 2 Yaralı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar