Aksaray
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Ev Sahipleri Dikkat! Son Gün 1 Nisan

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ev Sahipleri Dikkat! Son Gün 1 Nisan
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geçtiğimiz günlerde devreye alınan ve milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme uygulamasında 1 Martta süreç başlamıştı. Kira beyannamesi verme süresi 1 Nisan Pazartesi günü sona eriyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geçtiğimiz günlerde devreye alınan ve milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme uygulamasında 1 Martta süreç başlamıştı. Kira beyannamesi verme süresi 1 Nisan Pazartesi günü sona eriyor.

Kira geliri elde eden mülk sahiplerini yakından ilgilendiren uygulamaya göre 2023 yılında konuttan yıllık 21 bin lira iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde gelir elde edenler gelir vergisi ödeyecek. 1 Martta başlayan kira beyanname uygulaması için son gün hatırlatması yapıldı. Beyanname verecek mülk sahiplerinin 1 Nisan Pazartesi gününe kadar işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Gayrimenkul sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinden hazır beyannameyi doldurabilecek. Ayrıca Dijital Vergi Dairesi üzerinden hazır beyana ulaşabilecekler. GİB, tarafından alınan karar doğrultusunda 21 bin liranın altında kira geliri olan mülk sahipleri gelir vergisi ödemeyecek. 2024 yılında ise gelir vergisi istisnasının 33 bin lira olarak açıklandığı ifade edildi. İstisnalardan yararlanamayacak olanlar ile ilgili bilgiler veren uzmanlar, ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanların, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenlerin, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanların, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenlerin istisna durumundan yararlanamayacağını dile getirdi. Diğer taraftan gurbetçi gayrimenkul varlığı ile önemli bir yere sahip olan Türkiye’de gurbetçi vatandaşların da kapsamda bulunduğu belirtildi. Yurt dışında yaşayan gurbetçiler Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendirilecek. Şahıslardan her birinin kendi hissesine karşılık gelen kira gelirini beyan etmesi gerekirken elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Öte yandan verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanacak. Dijital Vergi Dairesi internet adresinden veya mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı ile kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödemeler yapılabilecek. Ödemelerin taksitlendirilmesi konusunda açıklama yapan uzmanlar, tahakkuk eden vergilerin birinci taksitinin damga vergisiyle 1 Nisan'a, ikinci taksitinin ise 31 Temmuz'a kadar ödenebileceğini ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dinçer “Gördüğümüz Teveccühle Moral Depoluyoruz”Önceki Haber

Dinçer “Gördüğümüz Teveccühle Moral Depo...

Belediyeden Eğitime Tam DestekSonraki Haber

Belediyeden Eğitime Tam Destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar