Aksaray
DOLAR32.2819
EURO34.8605
ALTIN2430.4

Fahiş Fiyat Artışlarına Denetim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fahiş Fiyat Artışlarına Denetim
Ticaret Bakanlığının ekipleri 10 ilde fahiş fiyat artışlarını denetlemek için sahaya indi. Ekipler marketlerdeki ürünlerin fiyat kontrollerini yapmaya başladılar. Yapılan denetimlerin tüm illere yayılması bekleniyor.

Ekonomik krizin etkisini her geçen gün artırdığı son aylarda yaşanan fırsatçılık olayları da vatandaşın canına tak etti. Özellikle gıda fiyatlarındaki önlenemez yükseliş ve her gün değişen etiketler vatandaşların en çok şikâyet ettiği konuların başında gelirken yaklaşan Ramazan ayı öncesi yeni bir zam furyasının başlamaması ve fahiş artırılan fiyatların tespiti için Ticaret Bakanlığının tespit ettiği 10 ilde (Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, İzmir, Kocaeli, Kayseri) ekipler fiyat denetimi için sahaya indi. Marketler ve toptan gıda satan iş yerlerini denetlemeye başlayan ekipler marketlerdeki reyon etiketleri ile kasa fiyatlarının kontrolünü yaparken marketlere ürünlerin girdiği fiyat ile etiket fiyatları arasındaki kar oranlarını da kontrol ederek anormal oranlarda zam yapan işletmeleri tespit ediyorlar.

Marketlerde yapılan denetimlerle beraber gıda toptancılığı yapan iş yerleri de denetlenerek toptancıların fabrikalardan aldıkları ürünlerin fatura bedelleri ile son satış bedelleri arasındaki yüzdelik kar oranlarını tespit etmeye başladılar. Yapılan denetimlerde fahiş fiyat artırımı yaptığı tespit edilen işletme ve toptancılarda kusur görüldüğü takdirde idari para cezası ile cezalandırılıyor.

Yapılan denetimlerin Ramazan ayı öncesi fırsatçılık yaparak fiyat artırımı yapmayı bekleyen fırsatçılara ağır darbe vuracağı beklenirken denetimlerin ilerleyen günlerde tüm illere yayılması bekleniyor.

Yapılan denetimler konusunda “Çok geç kalındı” diyerek sözlerine başlayan Aksaraylılar; “Yaklaşık 2-3 yıldır ülkemizde fırsatçılık diye yeni bir meslek türedi. Cebinde parası olup da bu parayı bir yıl içerisinde 3-4’e katlamak isteyenler sürekli olarak piyasadaki ürünleri alıp satarak anormal paralar kazandılar. Son aylarda özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artışlar bizleri perişan etti. Aynı marketteki aynı ürünler bile haftalık zamlanmaya devam ediyor. Bu konuda kimse kusuru kendinde aramıyor. Sürekli birbirlerini suçlayan gıda satıcıları ile toptancıları zamlarına devam ederken sorumlular hiçbir zaman bulunamıyor. Şimdi Ramazan ayı geldi, bu fırsatçılar yeniden harekete geçtiler.

Bu denetimler zamanında yapılsa ve birilerinin canı ciddi olarak yansaydı bu duruma gelmezdik. Devletin istediği zaman bunları önleyebildiğini hepimiz otomobil satışında gördük. Seçimlerden sonra başlayan denetimler ve cezalardan sonra olmayan otomobiller piyasaya çıktı ve sıkıntı ortadan kalktığı gibi araba fiyatları da düşmeye başladı. Burada denetimlerin en baştan, yani fabrikalardan başlaması gerekiyor. Bir fabrika aynı ürünü 3-4 el değiştirtmeden market raflarına sokmuyor. Bu ürünlere her bir aracı kendi karını koyduğundan zamlar çok fazla oluyor. Fabrikadan başlayan ve market raflarında oynayan fiyatlar kontrol edilmeli ve ürünlerin gerekiyorsa fabrikalardan marketlere ulaştırılması gerekiyor. Gıda enflasyonu durmadığı sürece bu ülkede maaşları 50 bin lira yapsanız da çare olmaz. İnşallah bu denetimler Aksaray’da da başlar ve market raflarında günlük etiket değiştiren market çalışanları da bu denetmenler sayesinde bir süre dinlenirler” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sivil Savunmaya Sergi ile Dikkat ÇektilerÖnceki Haber

Sivil Savunmaya Sergi ile Dikkat Çektile...

Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 Mart’ta Aksaray’daSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 Mart’ta Aksaray...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar