Aksaray
DOLAR32.2801
EURO34.8029
ALTIN2390.6

GES Yatırımcıları Büyük Sıkıntıda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GES Yatırımcıları Büyük Sıkıntıda
Aksaray’ın gündeminin değerlendirildiği Söz Konusu Aksaray programının bu haftaki konuğu Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği Başkanı Serdar Öngün ve yönetim kurulu başkanları Gani Tarhan ve Sıtkı Yılmaz oldu. OSİAD Başkanı Serdar Öngün, Dilek Eyüpoğlu’nun moderatörlüğünde gazeteciler Hikmet Recep Turan, Nazmi Çalışkan ve Harun Atalay’ın sorularını cevaplayarak Organize Sanayi bölgesindeki sorunlar hakkında bilgiler verdi.

OSİAD Başkanı Serdar Öngün OSB bölgesinde bulunan firmaların yaklaşık 50 milyon dolarlık Güneş Enerjisi Sistemlerine yatırım yaptığını belirterek enerjinin alım satımı konusunda EPDK düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. GES projelerinde yeni çıkan uygulama ile firmaların kafasında soru işaretleri kaldığını söyleyen Öngün yaptığı konuşmada; “Bundan 7 yıl önce EPDK enerjiyi firmaların üretmesini ve kullanım dışında kalan kısmını da satın alma garantisi verdiğini söyledi. 10 yıl boyunca satın alınacağını söyledi. Bunlar bazı sistemler ve kanunlar ile yürürlüğe girdi. Yatırımcılar fabrikaların üzerine GES sistemi yaparak enerji üretmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde EPDK bir değişiklik yaptı. Tüketim miktarı kadar bedel ödeneceğini söyledi. Şu anda yatırımlarından dolayı sıkıntı yaşayan çok fazla firma var. Çözüm noktası olacak gibi görünmüyor. Sistemde yapılan değişiklikler bazı firmaları zarara uğrattı. 19 firma şu anda GES ile üretim yapıyor ve sisteme satıyordu. Kaba hesap ile 50 milyon dolar harcanmıştır GES sistemlerine. GES ile ilgili verilen sözlerin tutulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Gani Tarhan ise GES projeleri ile ilgili olarak “Tüketici ürettiği enerjiyi tüketiyorsa burada bir sorun yok sanayiciler tarafından. Tüketmediği bir enerjiyi kurulun gücünü sisteme satıyorsa orada sıkıntı oluşuyor. Yoksa firmanın enerjisinden fazla olanı satmasında sorun yok. Tüketimi olmadan satması sıkıntı yaratıyor” dedi.

Son olarak GES konusunda yapılan yatırımları değerlendiren Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Yılmaz; “Devletin vatandaşını ve müteşebbisini yanıltmaması gerekiyor. Bizim cari açık verdiğimiz en büyük kalem enerjide bulunuyor. Biz gaz alıyoruz, kömür alıyoruz elektrik üretip satıyoruz. Yatırımcıya yapılan teşvikler sonrasında yapılan değişiklikler firmaları da mağdur etti. Enerji bizim her şeyimiz bunun önünün açılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Başvuruları Alınan Eski Projeleri Yapmadan Hangi Yeni Projelerin Sözünü Veriyorsunuz”Önceki Haber

“Başvuruları Alınan Eski Projeleri Yapma...

ASÜ Yeni Döneme Hazırlıklarını TamamladıSonraki Haber

ASÜ Yeni Döneme Hazırlıklarını Tamamladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar