Aksaray
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Hasandağı Bağları Festivalle Şenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasandağı Bağları Festivalle Şenlendi
Aksaray Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 2’incisi düzenlenen Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaraylıların yoğun ilgisi ve katılımı ile tamamlandı. Karkın Köyü etkinlik alanında gerçekleştirilen festivalde konuşan Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray pekmezinin herkese şifa olması dileklerinde bulundu.

Aksaray Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve şehrin tanıtımı noktasında önemli bir yar alan Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali’nin 2’incisi yapıldı. Aksaraylıların ilgi odağı olan ve yoğun katılım gösterdiği festivalde pekmez kazanları birincilik için yarıştı. Hasandağı eteklerinde bulunan köylerde üretilen üzümlerin Karkın köyünde temsili bağ bozumu yapıldı. Bağ bozumu yapan ve pekmez yarışmasına katılan üreticiler erken saatlerde pekmez kazanlarını kaynatarak lezzetlerini yarıştırdı. Pekmez yarışmasında birincilik ödülünün sahibi üretici Emre Çağlar oldu. Çağlar, ödülünü Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun elinden aldı.

İlk kez üzüm pekmezi yapılışına şahit olduğunu ifade eden Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Şifa kaynağı pekmezi severek yeriz. Ancak ilk kez yapılış aşamalarına şahit olduk. Bağ bozumuna katıldık. Keten Göynek, Sultani, Mor Bulut topladık. Şırası çıkarıldı. Saatlerce odun ateşinde,

kazanlar kaynadı ve hünerli ellerde pekmeze döndü. Bereketli olsun. Müthiş bir heyecan” dedi.

2’inci Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali’nde konuşan Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray’ın bereketli topraklarında üretilen üzümlerin hem şehir hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Başkan Dinçer yaptığı konuşmada, “Aksaray tarımsal üretimlerin birçoğunda ilk sıralarda yer alıyor. Aksaray’ımızda rakamsal olarak 14 bin dönüm alanda üzüm yetiştiriliyor. Bunlardan 11 bin ton da bağcılıktan üretilen üzüm hasadı gerçekleşiyor. Bununda belli bir miktarı pekmeze dönüşüyor ve ülke geneli ile yerelde tüketime konu ediliyor. Pekmezimizin üretim aşamalarını vatandaşlarımız ile birlikte gördük. Temsili olarak bir bağa gittik ve bağ bozumu yaptık. Etkinlik alanımızda vatandaşlarımız ile birlikte iç içe olduk. Bir festivali daha yerine getirmenin mutluluğu ve sevinci içerisindeyiz. 7’den 70’de vatandaşlarımızda da bu heyecanı ve coşkuyu görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Festivalimize katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Aksaray’ımızın pekmezi herkese şifa olsun” ifadelerini kullandı.

2’inci Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali’ne katılım sağlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise konuşmasında kurumsal çalışmalarına yer vererek Aksaray’ın üzüm ve pekmezinin tanıtımı için önemli yatırım çalışmaları gerçekleştirdiklerini dile getirdi. TKDK olarak üreticilerin her zaman yanında olduklarını kaydeden Antalyalı, “TKDK olarak 2011 yılından beri ülkemiz genelinde yaklaşık 25 bin proje destekledik ve 100 bin civarı istihdam oluşturduk. Bugüne kadar desteklediğimiz 16 farklı sektördeki yatırımlara yaklaşık 98 milyar liralık yatırım gerçekleşti. Bu yatırımların 44,5 milyar lirasını yatırımcılara hibe olarak verdik. 42 ilde uyguladığımız faaliyetlerden Aksaray’da faydalanıyordu. Önümüzdeki dönemde inşallah 81 ilde bu desteklerin Avrupa Birliği kaynaklarını kullandırmış olacağız. Bu yatırımlar tarım ve sanayi entegrasyonu adına çok önemli bir yer alıyor. Üretimde verimliliği, kayıtlılığı, istihdamı sağlıyor. Aynı zamanda ihracata katkı sunarak ülke ekonomisine destek veriyor. Bu yatırımlarda gençlerimize ve kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 40 yaş altı kadınlarda ilave hibeler veriyoruz. Bugüne kadar 13 binden fazla genç yatırımcımız ülkemizde yatırım yaptı. 6 bini aşkın kadın yatırımcımız da bizim yatırımlarımızdan yararlandı. Kooperatif ve üretici örgütlerine de öne çıkarmak için ilave destekler verdik. Bizim desteklerimizde vergi muafiyeti var. Dolayısıyla bu da devletimizin sağlamış olduğu ilave bir destektir. Türkiye’nin Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ekonomik ve sosyal gelişmeyi desteklemek için bu destekleri arttırarak sürdüreceğiz. Bunlar özellikle gıda güvenliği, hijyen, çevrenin korunması, hayvan refahı gibi AB standartlarının ülkemizde yaygınlaşmasını sağlayacak. Ayrıca yenilenebilir enerji kullanımı da dikkat çektiğimiz alanlardan içerisinde yer alıyor. Özellikle kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine de önem veriyoruz” diye konuştu.

Aksaray’da TKDK destekleri ile yapılan proje ve yatırım programlarına değinen Antalyalı, “Aksaray’da 801 projeyi destekledik. 1,4 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Bunun da 670 milyon lirasını yatırımcılarımıza verdik. Burada bin 350 kişi de iş sahibi oldu. Aksaray’da üzüm kurutmaya yönelik de yaklaşık 500 bin Euro’ya kadar yapılacak olan yatırımlara yüze 60-70 oranında değişen hibeler verdiğimizi, pekmez için de aynı şekilde 500 bin Euro’luk yatırımlarda destek verdiğimizi duyurmak istiyorum. Yatırımcılarımızı da kurumumuza davet ediyorum. Bu yatırımlarımızı valiliğimiz ve belediyemizin destekleri ile yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Aksaray’da yatırım yapmamıza katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Karkın’da düzenlenen 2’inci Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali’ne Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Festivalde ses sanatçısı Ramazan Talay ve İbrahim Yıldız sahne aldı. Ayrıca festival alanına kurulan etkinlik alanlarında çocuklar doyasıya eğlendi. Öte yandan Bilim Festivali Reels Yarışmasında derece alanlara da ödülleri verildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
450 Kilometre Altyapı ile 50 Yılın Sorunu ÇözüldüÖnceki Haber

450 Kilometre Altyapı ile 50 Yılın Sorun...

Ağaçören Cevizleri Görücüye Çıkmaya HazırlanıyorSonraki Haber

Ağaçören Cevizleri Görücüye Çıkmaya Hazı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar