
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik kurumu inşaat maliyetlerindeki yıllık artışın yüzde 106,87’ye yükseldiğini açıklarken Aksaray’da maliyet sebepli artışlar yüzde 200 seviyesini aştı.
Ekonomik sıkıntılar ve döviz kurundaki artışların da etkisi ile sürekli artan fiyatlar vatandaşları zora sokarken yapılan zamlardan en fazla payı alan ve fırsatçıların en büyük gelir kapısı otomotiv sektörü ile inşaat sektörü oldu. İl genelinde bu alanlara yatırım yapanlar veya topladıkları araçlar ile aldıkları konutları satışa çıkaranlar servetlerine servet eklemeye devam ediyor.
İl genelinde konut satış fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 200’den fazla zamlanırken müteahhitler veya bu evleri satın alarak bekletenler inşaat maliyetlerindeki artışları sebep olarak gösteriyor. Böyle bir süreçte Türkiye İstatistik Kurumu inşaat maliyetlerindeki artışın yıllık yüzde 106,87’ye ulaştığını açıkladı. TÜİK verilerinde artışın işçilikten değil malzeme artışından kaynaklı olduğu da verilere yansıdı.
TÜİK verileri ve Aksaray’daki konut fiyatlarını değerlendiren Aksaraylılar ise fırsatçılıkla ilgili katı bir denetim yapılmadığı sürece fiyatların artmaya devam edeceğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son bir yıldan beridir türlü bahaneler ile her şeyin fiyatı arttırıldı. İşin ilginci artırımlar da devam ediyor. Gıda, giyim, elektronik, enerji gibi maliyetlerdeki artışlar sürerken değişik bahaneler ile konut piyasası da karıştı. İl genelinde 300 binlere satılan konut fiyatları bir sene içerisinde bir milyon seviyesine dayanırken geçen sene 500 bin lira olan dairelerin fiyatı da1,5 milyon seviyesini aştı. Bu fiyatlardaki artış ikinci el konut fiyatları ile kira fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Geçen sene sıfır daire alınacak olan fiyattan daha fazla fiyatlara 20-30 yıllık konutlar satılmaya çalışılıyor. Sebep olarak da herkes gibi maliyetlerden bahsediliyor. Kimse fırsatçıyım daha fazla kazanmak için satmıyor ve krizi fırsata çeviriyorum demiyor. Hal böyle olunca şehirde konut fiyatları TÜİK’in açıklamalarının aksine yüzde 200 seviyelerini aşmış ve gidiyor. Düşük ve orta gelirli ailelerin bu fiyatlara artık konut sahibi olması mümkün değil. Bizler artık gücümüz yeterse TOKİ projelerini beklemeye başlayacağız. İlerleyen günler ne getirir ancak bu ülkede çıkan hiçbir şeyin fiyatı tekrar eski seviyesine gerilemez. Devletimizden beklentimiz bu stokçulukla mücadele etmesi. Bu mücadele edilmediği sürece bu fiyatlar 2 milyonu da geçer.
Asgari ücretle çalışan bir bireyin bırakın konut almayı kiralık ev bulması bile imkansız hale gelmeye başladı. TOKİ bölgesinde bile kiralar bin lira seviyelerini aşarken merkezdeki kiralar da 2 bin lira seviyelerinde geziyor. Ev sahipleri eski kiracılarını çıkartma derdinde. Karı,koca memur olanlar asgari ücretlilere göre bu rakamları daha rahat ödeseler de asgari ücretli ve emeklilerin durumu perişan. Bu işe bir çözüm bekliyoruz. Artık değişik bahaneler ile sürekli arttırılan fiyatlardan da bunlara gözlerini yumup yol verenlerden de bıktık” dediler.
Yorum Yazın