Aksaray
DOLAR32.5848
EURO35.0608
ALTIN2458.5

İnşaat Sektörü Yüzde 29,5 Küçüldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat Sektörü Yüzde 29,5 Küçüldü
Son yıllarda Aksaray’da en fazla yatırım yapılan alanların başında gelen inşaat sektöründeki gerileme TÜİK verilerine de yansıdı. TÜİK’in verileri geçen seneye göre sektördeki küçülmenin yüzde 29.5 oranına ulaştığını ortaya çıkarttı.

Son 10 Yıldır il genelinde yapılan inşaat yatırımları ile ilin lokomotif sektörü haline gelen inşaat sektöründeki geri gidiş sürüyor. Özellikle 2019 yılı ortalarında başlayan hammadde fiyat artışlarının da etkisi ile gerileyen sektörde 2021 yılı sonlarına doğru etkisini hissettiren ekonomik kriz ve maliyetlerin sürekli yukarı doğru seyri ile sektördeki inşaat sayısının da önemli oranda azalmasına neden oldu. Yaz ayı ile birlikte hareketlenmesi beklenen sektörde konut fiyatları ve anormal taleplere ulaşan arsa payları nedeniyle bir çok müteahhit yatırımlarını erteme yoluna gitti.

Sektördeki sıkıntı TÜİK rakamlarına da yansıdı. İl genelinde geçen seneye göre bina ruhsatı verilen arsa alanı 246 bin 769 metrekareden 146 bin 462 metrekareye gerilerken yapılacak olan konut sayısı da aynı dönem için bin 293’den 998’e geriledi. TÜİK’in rakamları üçüncü çeyrek olarak kabul edilen ve yatırımın en çok yapıldığı dönem olan Temmuz ve Eylül sonu olan 3 aylık dönemi kapsadığından verilerin daha da düşeceği tahmin ediliyor.

Yatırımcılar ise açıklanan rakamlarda inşaat malzemelerine yapılan zamların ve fiyat belirsizliği ile arsa sahiplerinin taleplerinin her geçen gün artmasının etkili olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son yıllarda özellikle pandemi öncesi ve o süreçte inşaat maliyet artışlarında rekor rakamları gördük. Demir ve beton fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilmeyince yatırım da azaldı. Buna son olarak da arsa paylarındaki artışlar eklenince sektörümüz cazibesini kaybetti. Birçok arkadaşımız bu sürecin ardından yatırımlarına devam edeceklerini söylüyorlar” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ertürk, Başkanlıktan İstifa EdiyorÖnceki Haber

Ertürk, Başkanlıktan İstifa Ediyor

Tarım Maliyetlerindeki Artış Yüzde 138,15Sonraki Haber

Tarım Maliyetlerindeki Artış Yüzde 138,1...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar