Aksaray
DOLAR32.5908
EURO34.8586
ALTIN2499.9

İstihdamda 8 Ayda Yüzde 13 Büyüdük

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstihdamda 8 Ayda Yüzde 13 Büyüdük
Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş Aksaray’ın istihdam oranlarını ve yeni normalleşme sürecini değerlendirerek yılın üçüncü çeyreğinde İŞKUR faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi.

“8 Ayda 4 Bin 500 Kişi İşe Yerleşti”

Yeni normalleşme sürecinde geçen yıla göre istihdam hedeflerinin üstüne çıktıklarını belirten İŞKUR İl Müdürü Mahmur Akkuş yaptığı açıklamada; “Aksaray’ın geçtiğimiz yıl içerisinde pandemi sürecine rağmen Aksaray’da istihdam oranına baktığımızda 5 bin 320 kişi işe yerleştirdik. Tabi pandemi sürecinin önemli oranda etkisinin kırılması, aşılanma oranının artması ve normalleşme süreci ile birlikte hizmet sektöründe bir hareketlilik oluştu. Bu hareketliliğe bağlı olarak da açık iş ilanı sayımız artış gösterdi. Bu yılın ilk sekiz ayı içerisinde işe yerleştirme sayısına baktığımızda yaklaşık 4 bin 500 kişi işe yerleştirildi. Bu oranda geçen yıla ait istihdam rakamlarını aşacağını ve hedefin üzerinde işe yerleştirme oranını yakalayacağımızı gösteriyor.  Küresel ölçekte bir pandemi süreci yaşadık. Pandemi sürecinde yalnızca ülkemiz değil tüm dünya ekonomilerinde bir daralma gerçekleşti. Bu daralmalara bağlı olarak da istihdam da önemle oranda etkilendi. Dünyada üretimin durma noktasına gelmesi ve ham madde kaynaklarında yaşanan sıkıntılar üretimi durdurdu. Ülkemizde kontrollü bir üretim modelinin devam etmesi ile birlikte özellikle Organize Sanayi Bölgelerinde alınan tedbirler ile üretim devam etti. Bu üretime bağlı olarak da istihdam önemli olarak korundu.

Aksaray genç nüfus potansiyeline sahip şehirlerden bir tanesi. Dünyada artık tedarik merkezleri değişiyor. Türkiye’de gerek kaliteli üretimin gerçekleşmesi gerek bulunduğu lokasyon, lojistik alt yapısı, nitelikli insan gücü ve diğer avantajları ile birlikte artık tercih edilen lokasyonlardan biri haline geldi. Aksaray’da bu tedarik merkezinde önemli bir lokasyon merkezi olma yolunda ilerliyor. Bir taraftan ilçelerimizde Aksaray Valiliği öncülüğünde yeni organize sanayi bölgeleri planlanıyor. Bir taraftan da ileriye yönelik olarak tren demiryolunun tamamlanması ile birlikte ilimiz bir cazibe merkezi haline gelecek. Pandemi sürecinde de üretim ilk başta oluşan şok etkisi ile kısa sürede dursa da tekstil sektöründe maske, eldiven ve tulum üretimi ile tekstil sektörü yararlanmış olduğu kısa çalışma ödeneklerini durdurup tamamıyla faaliyete geçti. Metal sektöründe de ham madde ihtiyacında karşılaşılan zorluklar nedeni ile geçici bir süre duraksama yaşansa da bazı firmalar siparişlere bağlı olarak üretime devam etti. Gıda sektörü de en hızlı ilerleyen birimlerden bir tanesi oldu. Küçük işletmeler bu durumdan olumsuz etkilendi. Kısa çalışma ödeneklerinden yararlanarak yeni normalleşme süreci ile şuan tüm sektörler faaliyetlerini sürdürüyor. Hizmet sektörünün açılması ile aşçı, aşçı yardımcısı, garson gibi eleman ihtiyaçlarına talep artışı oldu. Metal sektöründe de siparişlerin artmasına bağlı olarak cnc operatörü, kaynakçı gibi eleman ihtiyaçları bulunuyor. Pandemi sürecinde hizmet sektörünün kapalı olması ile kurye noktasında ciddi bir talep görüldü. Sonuç olarak istihdam her koşulda devam etti. Yılın üçüncü çeyreğinde istihdam konusunda çok ciddi bir gelişme göstermiş olduk. İstihdam rakamlarımızda yüzde 13’lük bir artış olduğunu da görüyoruz. Aksaray’ın işsizlik oranları olarak 2013 yılına kadar rakamsal açıklamalar yapılıyordu. Aksaray’ın işsizlik oranı düzenli olarak Türkiye’nin altında seyretmiştir. Aksaray işsizliğin oranını düşüren öncü illerden bir tanesidir. Yılın ilk sekiz ayında 4 bin 500 kişiye istihdam sağlayarak işsizlik oranını düşürmüştür. Şu anda da 500 açık iş ilanı ile iş arayanlara istihdam kapısı oluyoruz. ‘Burası Aksaray, Burada İş Var’ sloganı ile hareket ederek Aksaray’da işsizlik oranını en düşük seviyelere çekiyoruz. Aksaray yatırımcıların dikkatini çeken İç Anadolu’nun incisi bir şehir. Dolayısıyla büyük yatırımcılar artık Aksaray’ı tercih ediyor. Bu da işsizlik oranını önemli ölçüde düşürüyor.” ifadelerini kullandı.

“Hibe Desteklerinde İlk Ondayız”

İŞKUR tarafından verilen hibe desteklerinin ülke geneli sıralamasında Aksaray’ın ilk on şehirden biri olduğunu belirten İl Müdürü Mahmut Akkuş açıklamasının devamında; “İŞKUR’un destek projelerine baktığımızda özellikle dezavantajlı grupta yer alan engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımıza yönelik olarak yılda iki kez çağrı dönemine çıkıyoruz. 65 bin liraya kadar hibe desteği sağlayarak kendi iş yerlerini kurmalarına yardımcı oluyoruz. Geçmiş dönemde yıllık bazda bir veya iki proje geçerken, son üç yıllık dönemde 266 engelli ve eski hükümlü vatandaşımız bu projelerden yararlanarak kendiişlerinin patronu oldular. Biz engelli vatandaşlarımızın iş arayan değil işveren olmasını, girişimci olmasını, kendi işinin patronu olmasını istiyoruz. İl ve ilçe merkezlerimizde toplamda 266 vatandaşımız büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, seracılık gibi tarımsal alanda faaliyet gösteriyor. Ayrıca lokanta işletmeciliği, halı ve oto yıkama, cam balkon imalatı gibi hizmet sektöründe farklı alanlarda kendiişlerinin patronu oldular. Temennimiz daha fazla vatandaşımızın bundan yararlanması. Aksaray Valimiz Hamza Aydoğdu’nun öncülüğünde ilçelerde kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımızın iş birlikteliğinde, yine engelli derneklerimizin de destekleri ile daha fazla engelli vatandaşımıza ulaşmanın çabası içerisindeyiz. İlimizde zaten hibe destekleri kapsamında birincilikleri oluyor. Hibe projeleri başarı sıralamasında ilk on şehrin içerisindeyiz. Biz TR 71 bölgesinde işsizliğin ortalamasını düşüren illerden bir tanesiyiz. Aksaray Organize Sanayi Bölgesi her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Burada bir taraftan yatırımlar gerçekleşiyor bir taraftan da istihdam gerçekleşiyor. TÜİK verilerine baktığımızda da son beş yıllık dönem içerisinde Aksaray’ın nüfusu 40 bin kişi arttı. Yıllık bazda örnek verecek olursak; 2018 yılında yaklaşık 18 bin kişilik nüfus artısı ve dışarıdan bir göç oldu. Bu göçlerin temelinin de istihdam odaklı olduğunu görüyoruz. Aksaray’ın Organize Sanayi’si büyüyor. İnşallah 2022 yılının sonuna doğru LC Waikiki’nin de faaliyete geçmesi ve 100’ü aşkın fabrikanın üçüncü genişleme alanı içerisinde tamamlanacak olması ile birlikte istihdamda öncü illerden bir tanesi olacağız.” Dedi. (Haber/Foto:H.Recep Turan)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayan “Gelirimiz Giderleri Karşılamıyor”Önceki Haber

Kayan “Gelirimiz Giderleri Karşılamıyor”

6 Ayda Asfalt RekoruSonraki Haber

6 Ayda Asfalt Rekoru

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar