Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Aksaray’da son zamanlar üreticiler zor günler yaşıyor. Et kesim fiyatları ve çiğ sütteki fiyatlar ile maliyet artışlarını değerlendiren Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, enflasyonun üreticiyi olumsuz etkilediğini belirterek desteklemelerin arttırılması konusuna vurgu yaptı.
Et kesim fiyatlarında yaşanan düşüşün üreticiye kazanç sağlamadığını ifade eden Kayan yaptığı açıklamada; “Et ve süt fiyatları çok geride kaldı. Üreticilerimiz fiyatlar konusunda mağduriyet yaşıyor. Ette kesim fiyatlarının yükselmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yüzde 30-35 gibi fiyat indirimine gidilmesi direk olarak üreticiye yansımış durumda. Cumhurbaşkanımız aslında satış fiyatlarının çok yüksek olduğunu onu geriye çekeceklerini söylediği halde bu direk üreticiye yansıtılarak kesim fiyatlarının, 97 lira civarında olan karkas fiyatının 88 liraya kadar düşmesine sebep oldu. Üreticiler ne yapacağını şaşırmış durumda. Üreticinin kafasında maliyetler konusunca soru işaretleri oluştu. Süt fiyatları da neredeyse 1.0 paritesine geldi yemle karşılaştırıldığında. Normalde üreticinin kazanması için bu değerin 1.3 ila 1.5 arasında olması gerekiyor” dedi.
Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, üreticilerin destekler konusunda sıkıntı yaşadığına vurgu yaparak desteklerin arttırılması talebinde bulundu. Üreticilerin üretim için sabır gösterdiğini ancak enflasyon rakamlarına yenik düştüğünü aktaran Kayan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bizim üreticilerimizin en çok destekler konusunda sıkıntısı oluyor. Piyasa da her şey güncelleniyor. Maalesef bizim üreticimizin aldığı buzağı destekleri güncellenmedi. Bir an önce bu destekler konusunda iyileştirme yapılması gerekiyor. Üreticilerin devamlılığının olması için destek fiyatlarının da arttırılması gerekiyor. Bundan 3-4 yıl önce verilen buzağı desteği minimum 375 lira maksimum 600-700 lira gibi bir rakam olarak veriliyordu. Bunun en az iki üç katı olması gerekiyor ki üretici nefes alabilsin. Maalesef fiyatların düşürülmesi ile dişi hayvan kesimlerinde artış yaşandı. Çünkü üretici girdi maliyetlerinin yani yem fiyatlarının yükselmesinden dolayı üretici sürdürülebilirliğini yitirmiş durumda. Tarım ürünlerini tarlada desteklemek gerekiyor ki üreticinin maliyeti de desteklenmiş olsun. Hayvancılıkta şu anda kimse önünü göremiyor. Hayvancılık ve tarım politikalarının en az 5-10 yıllık yapılması gerekiyor ki üreticiler önünü ve geleceği görüp hareket edebilsinler. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’ye Aksaraylı üreticilerin yaşadığı sorunları ilettik. Çözümü için çalışmalar yapılacağının sözünü aldık. Üreticimiz şu anda enflasyon rakamlarına yenik düşmüş durumda. Üreticinin ürettiğini ürün fiyatlarının da güncellenmesi gerekiyor. Üreticilerimiz gerçekten çok sabırlı ve fedakâr. Bu devlete ve bu millete hizmet etmek, üretmek için elinden geleni yapıyor. İnadına üretmeye devam edeceğiz ama üreticimize de destek yapılması şart”
Yorum Yazın