Aksaray
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Koçak “Pancarda Belirlenen Fiyat Arttırılmalı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Koçak “Pancarda Belirlenen Fiyat Arttırılmalı”
Ziraat Odası Başkanı Koçak; “Pancar da 420 TL fiyat acil arttırılarak güncellenmeli, 2022 fiyatı açıklanmalıdır”

Artan maliyetler nedeniyle sıkıntılı günler geçiren çiftçiler daha önceden belirlenen pancar fiyatının güncellenmesi talebinde bulunuyorlar. Son zamların ardından artan maliyetler nedeniyle bahar döneminde yapılacak olan ekimlerin daha önceden belirlenen 420 TL ile mümkün olmayacağını belirten pancar üreticileri bahar dönemi ekimine karar vermek için 2022 pancar fiyatlarının da belirlenmesini talep ediyor.

Şeker pancarı üretiminde ülkenin önemli miktarda pancar ihtiyacını karşılayan Aksaraylı üreticiler son yapılan zamların ardından pancar ekimi konusunda kararsız. Artan maliyetler ve su sıkıntısını bir türlü aşamayan çiftçiler geçen sene belirlenen 420 liralık bedelin bahar dönemi maliyetleri için çok düşük miktarlarda kaldığını ifade ederken yeni yıl için de pancar fiyatlarının bir an evvel açıklanmasının ekim kararlarını etkileyeceğini fiyatların açıklanmaması durumunda zahmetli olan pancar ekiminden vazgeçebileceklerini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizin şeker pancarı üretiminin büyük kısmını bizler karşılıyoruz. Su olmadan bu işi yapmaya çalışan tek bölge bizim bölgemiz. Tüm maliyetlerimiz diğer çiftçilerimizden daha fazla. Son dönemde mazot başta olmak üzere bir çok kalemde anormal denebilecekler artışları gördük. Bu artışlarla önümüzdeki dönem için tarlalarımızı ekme şansımız yok. Bundan 3 ay önceki fiyatlarla ekebileceğimiz 420 liralık bedel tekrardan gözden geçirilmeli ve gelecek yılın fiyatı konusunda bir açıklama yapılmalı. Eğer bu açıklamalar zamanında yapılmaz ise tarlalarımızı ekemeyeceğiz. Pancar üretimi en zahmetli üretimlerin başında geliyor.

Ancak çiftçiden başka herkesim bu işten para kazanıyor. Bizler fiyatın güncellenmesini ve 2022 fiyatının da bahar döneminden önce açıklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullanırken artan maliyetler nedeniyle 2021 pancar fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini belirten Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak; “Devletimiz girdi maliyetlerindeki aşırı artışı göz önüne alarak 2021 pancar fiyatlarını revize etmelidir. Üreticimiz genelde, yatacak olan pancar bedeli ile baharlık ürünlerin girdilerini temin ediyor yani yeni sezonun başlangıç masrafları yatan bu bedelle karşılanıyor. Özellikle şu an girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar ve döviz kurundaki aşırı artışlara baktığımızda bu yıl yatacak olan Şeker Pancarı bedellerinin değer kaybetmesinden dolayı üreticimizin mağduriyet yaşamaması temennimizdir. Tüm bu yaşanan ekonomik gelişmeler, enflasyon artışı göz önüne alınarak Devletimizin pancar fiyatını revize etmesi 420 TL bedelin arttırılarak güncellenmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca 2022 üretim sezonunda ekime karar vermek için fiyatın bir an önce açıklanması bekleniyor. Açıklanan fiyatlar avans fiyatı olmalı, enflasyon durumuna göre günün şartlarına göre ödeme gerçekleştirilmelidir” dedi. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Belediyeden Su Sayacı UyarısıÖnceki Haber

Belediyeden Su Sayacı Uyarısı

TOKİ’de Maliyet BelirsizliğiSonraki Haber

TOKİ’de Maliyet Belirsizliği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar