Aksaray
DOLAR32.9949
EURO35.8195
ALTIN2529.0

Pancarda Beklenti Ton Başına 3 Bin TL

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pancarda Beklenti Ton Başına 3 Bin TL
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak motorin fiyatlarına yapılan zamlar ve artan maliyetlerinde eklenmesiyle şeker pancarı için açıklanacak rakamın ton başına en az 3 bin TL olması gerektiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinmesine karşılık tarım yatırımlarının en az olduğu illerin başında gelen Aksaray’da en maliyetli üretilen ürünlerin başında gelen ve son yıllardaki kota ve su sorunu nedeniyle zararın arttığı şeker pancarında ürün fiyatı konusunda beklentiler arttı. Özellikle geçtiğimiz aylarda hububat hasadı ardından başlayan ve devam eden sorunlar ile açıklanan mısır fiyatı karşısında hayal kırıklığına uğrayan üreticiler Aksaray bölgesi için yılın son hasadı olacak olan şeker pancarı için bekleyişlerini sürdürüyor.

Şeker pancarı konusunda beklenen fiyatın 3 bin liradan aşağı olmaması gerektiğini belirten Aksaray Ziraat Odası başkanı Emin Koçak motorin başta olmak üzere tüm kalemlerde masrafların çok arttığını söyleyerek açıklanacak olan ücretin de ürünün fabrikalara tesliminden itibaren en geç bir hafta içerisinde hesaplara yatırılması gerektiğini açıkladı.

Başkan Koçak’ın açıklamaları bölgedeki üreticilerin sıkıntılarını dile getiren bazı üreticiler; “Şeker pancarı üretimi konusunda Aksaray ve Konya Türkiye’nin büyük oranda ihtiyacını karşılıyor. Bu bölgede yıllar öncesinde uygulamaya konulan kota sıkıntısı nedeniyle her isteyen pancar ekemiyor. Bununla beraber şeker pancarı üretimi ve hasadı özelliği ile bölgemizdeki ürünlerden daha sıkıntılı bir ürün. Bu ürünün bakımı ve hasadı zahmetli. Birde neredeyse her sene görülen hastalık nedeniyle sıkıntılar daha da artıyor. Şeker pancarı sulu tarıma uygun bir ürün olduğundan bizler çok zahmetli ve maliyetli bir üretim yapıyoruz. Konya yolu üzerindeki alanlar ile Aksaray’ın önemli bir bölümünde bu ürün tercih ediliyor. Ancak yer altındaki kuyular vasıtasıyla sulanmak zorunda kalan ürünler Türkiye’nin diğer illerindeki üreticilerin maliyetlerinden çok daha pahalıya mal oluyor. Yıllardır beklenen bir su projesi var ancak bir arpa boyu yol alınamadı. Geçen aylarda TMO arpa ve buğday konusunda beklentilerin üzerinde bir fiyat açıklamasına rağmen alımlarda çok büyük sıkıntılar yaşandı. Borcu olan çiftçi arkadaşlar bu rakamların çok altında ürünlerini satmak zorunda kaldılar. Sonrasında mısır fiyatları da tam bir hayal kırıklığı oldu. Ayçiçeği konusunda piyasa hareketli olduğundan mahsulünü hasat edip kaldırabilen üreticiler daha şanslı. Son olarak bölgemizde şeker pancarı hasadı ile sezon kapanacak. Pancar için elbette 3 bin liranın altında fiyat Aksaray üreticisi için felaket olur. Başka bölgeler için çok büyük kar görülen fiyatlar bizim bölgemiz için normal. Motorin fiyatları ortada. Artık aldığımız avansları bile direkt olarak akaryakıt istasyonlarına havale ederek borcumuzu azaltmaya çalışıyoruz. Elektrik borçları da farklı değil. Bölgede birçok üreticinin yüklü borçları var. Yani başka illerdeki üreticiler yer altından su çekmedikleri için bizlere göre maliyetleri çok daha az” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ATSO’da Türk-Alman Ticaret Odası İrtibat Ofisi KurulduÖnceki Haber

ATSO’da Türk-Alman Ticaret Odası İrtibat...

Sel Mağdurları: “Bu Zarar Bizleri Bitirir”Sonraki Haber

Sel Mağdurları: “Bu Zarar Bizleri Bitiri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar