Aksaray
DOLAR32.3391
EURO34.8912
ALTIN2393.5

Sanayi Esnafı Şimdiden Kışı Düşünüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanayi Esnafı Şimdiden Kışı Düşünüyor
Yükselen döviz kuru nedeniyle artan yedek parça fiyatları sanayi esnaflarını vururken durma noktasına gelen işler sanayide de kepenklerin kapanma riskini arttırdı.

Ülke genelinde etkili olan ekonomik kriz her sektörde olduğu gibi tamamen dışa bağımlı olduğumuz otomotiv sektörünü de vurdu. Özellikle ikinci el otomobillerin bakım ve onarımlarını yapan ve düşük gelir gurubu vatandaşlara hizmet eden bölgenin en büyük ve kapsamlı oto sanayisi olan Aksaray sanayi sitesinde esnaflar geçmiş yaz dönemlerini mumla arıyorlar. Geçtiğimiz yıl merkezdeki yerinden OSB ve ASÜ arasındaki alana taşınan sanayi sitesinde oto tamir ve bakım işleriyle geçimlerini sağlayan esnaflar artan parça ve yağ fiyatlarının işlerini durdurma noktasına geldiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “geçen yıl yeni yerlerimize taşınarak büyük bir risk aldık. Eski yerden dükkânlarımızı bilen birçok müşterimiz artık bizleri bulamadığı için dükkânlarımıza gelmiyor. Yerin eskisinden uzak olması nedeniyle sanayiye eskisi kadar vatandaş da gelmiyor. Bunun üzerine ekonomik kriz de eklenince yağdan diğer oto parçalarına kadar her malzemenin fiyatı piyasadaki diğer malzemelere göre 4-5 katına kadar yükseldi. Son dönemde araçlarını getiren bazı müşterilerimiz sökülen araçlarını parça fiyatlarını duyduktan sonra tekrar toplatarak sanayiden ayrılıyorlar. Bazı parçalar da çok pahalı olduğundan artık parçacılar ellerinde bulundurmuyor ve sipariş ile getiriliyor. Bu durumda bekleyen araç sayısını artırıyor” dediler.

GURBETÇİLER AZ DA OLSA CAN SUYU OLDULAR

Yaz döneminde gurbetçilerin sanayiye faydasının olduğunu söyleyen esnaflar açıklamalarını devamında; “Aksaray gurbetçi sayısı olarak diğer illere göre avantajlı bir ile. Her yıl izinleri için gelen hemşerilerimiz bu süreçte araçlarının bakımları başta olmak üzere arızalarını memleketlerinde yaptırarak hem bizlere katkı sağlayıp hem de daha az maliyetle işlerini halletmiş olurlar.

Ancak son yıllarda gelen gurbetçi sayısının azalması ve gelenlerinde çoğunlukla aha yolunu tercih etmeleri oto sanayide son 8-10 yıldır işleri azaltsa da hala can suyu olmaya devam ediyor. Birçok araç artık elektrikli veya yeni teknoloji ürünü olduğundan müdahale imkânımız olmasa da ufak tefek sorunlarını halen sanayimizde giderebiliyoruz. Yaz ayının bitmesi ile birlikte kış dönemi için endişeliyiz. Hemşerilerimizin durumları da bizlerden farklı değil. Herkes bu süreçte kemer sıkıyor ve masraflarını ertelemeye çalışıyor. Bu yüzden kış mevsimi kepenk kapattıracak gibi geliyor” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Uyuşturucu Savaşında Geri Adım AtmıyorÖnceki Haber

Jandarma Uyuşturucu Savaşında Geri Adım...

Düğünler Çoğaldı Bahşiş Terörü ArttıSonraki Haber

Düğünler Çoğaldı Bahşiş Terörü Arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar