Aksaray
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Şehrin 30 Yıllık Çöp Sorunu Çözüldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şehrin 30 Yıllık Çöp Sorunu Çözüldü
Şehir Merkezinde kalan ve ömrünü tamamlayan çöp depolama tesisi, şehir merkezinin 30 km dışına taşındı. 80 Milyon Lira yatırım bedeline sahip tesis tamamen bittiğinde yaklaşık 10 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak ve organik maddelerden park ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre elde edilecek.

Aksaray merkeze bağlı Armutlu köyü mevkiinde 377 dönüm arazi üzerine inşa edilen 80 Milyon TL değerindeki Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi tamamlanma aşamasına geldi. Ayrıca Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanında bulunan ve ömrünü tamamlamış eski katı atık tesisinden kaynaklanan kötü koku ve görüntüler ortadan kalkmış olacak.

Aksaray Belediyesi'nin en önemli projelerinden olan yeni Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinin tamamlanan kısımlarda atık depolama işlemleri başladı.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Aksaray Belediyesi tarafından 377 dönüm arazi yap-işlet-devret modeli ile ihalede edilen işin yaklaşık maliyeti 80 Milyon TL’dir. Tesis içerisinde çöplerin düzenli depolanması için Lot alanları, Mekanik ayrıştırma Tesisi, Organik maddeden gübre elde edilen Kompost tesisi ve Çöp gazından elektrik üretim santrali bulunuyor.

Projenin enerji santrali, sızıntı suyu havuzu ve lot alanları inşaatı tamamlandı. Mekanik ayrıştırma ve kompost tesisi 2022 yılında başlayacak.  Projenin önümüzde yıl tamamlanması hedefleniyor. Çöp kabulü başlayan bu dev projenin şehrimize 30 yıl hizmet edeceği öngörülüyor.

Tesisin ÇED ve EPDK Enerji Lisansı süreci tamamlandı. 1 yıl içinde de tüm tesislerin lisansı alınacak.

Tesis tamamen bittiğinde organik maddelerden elektrik enerjisi sağlanacak olup yaklaşık 10 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca yine organik maddelerden park ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre elde edilecek. Mekanik Ayırma Tesisinde kâğıt, karton, plastik vb. geri dönüştürülebilen atıklar ekonomiye geri kazanılacak” açıklamalarında bulundu.

Aksaray Belediyesinin yürüttüğü Sıfır Atık Projesiyle geri dönüşebilen atıkların tekrar ekonomiyle kazandırıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Dinçer, şehir olarak sıfır atık yönetiminde önemli mesafeler kat edildiğini açıkladı. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tavuklar Altın Yumurtlamaya BaşladıÖnceki Haber

Tavuklar Altın Yumurtlamaya Başladı

Tarım ve Hayvancılık Kenti Aksaray’da Muhteşem Bir İlkSonraki Haber

Tarım ve Hayvancılık Kenti Aksaray’da Mu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar