Aksaray
DOLAR32.2935
EURO34.8299
ALTIN2411.0

Sokaklarda Çalıştırılarak Günlerini Kutladılar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sokaklarda Çalıştırılarak Günlerini Kutladılar
Birleşmiş milletler tarafından çocukların korunması için bundan 32 yıl önce kabul edilen Dünya çocuk hakları gününde Aksaray’da bazı çocuklar soğuk havaya rağmen sokaklarda güvensiz şekilde çalıştırılmaya devam ettiler.

20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda çocukların; Eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden kapsayan Dünya Çocuk Hakları Günü bildirisi yayınlanmış ve 20 Kasım tarihi de Dünya Çocuk Hakları olarak kabul edilmişti. 32’inci yılında dünyanın her yerinde olduğu gibi zor şartlarda aileleri tarafından çalıştırılmaya zorlanılan çocuklar 20 Kasım’da da sağlıksız ve güvenliksiz ortamlarda ekmek parası için hayatlarını tehlikeye atmaya devam ettiler. Aksaray’ın bir çok noktasında soğuk havaya rağmen sabahın ilk ışıklarından akşamın geç saatlerine kadar değişik şekillerde para toplamaya çalışan çocukların görüntüleri Dünya Çocuk hakları gününün amacıyla uyuşmadı. Yaz kış demeden dilendirilen, akan trafik arasında çalıştırılan ve sağlıksız çöp alanlarında çöp kovaları karıştırılan çocukların sayıları her geçen gün daha da artmasına karşılık yasal boşlukları fırsat bilen sorumsuz anne ve babalar polis ekiplerinin her türlü engelleme girişimlerine rağmen çocuklarını yeniden sokaklara göndermeye devam ediyorlar.

Dünya çocuk hakları günü ve okullarda olmaları gerekirken zorla çalıştırılan çocukların durumlarıyla ilgili konuşan Aksaraylılar; “Dünya çocuk hakları günü diye bir gün var mıydı bunu bilmiyoruz ancak bu günün daha fazla gündeme getirilmesi ve çocuklarla ilgili tedbir ve talepler bu günde hep bir ağızdan daha yüksek sesle vurgulanmalı. Özellikle son yıllarda çocuk işçiliği daha fazla artmaya başladı. Eğitim çağında olması gereken çocukların bir kısmı sağlık ortamlarda ekmek parası için çalıştırılıyor. Akan trafik arasında, çöp konteynerleri içerisinde, kaldırım kenarlarında veya çarşı içerisinde dilenen bir çok çocuğu bizlerde yetkililerde görüyor. Bunların sayıları da her geçen gün daha fazla artıyor. Polis ekipleri başta olmak üzere tüm yetkililer bu çocukları toplayıp ailelerine teslim etmelerine karşılık sorumsuz anne ve babaların tekrar sokağa saldığı çocuklar er türlü belaya açık bir şekilde akşam saatlerine kadar sıcak veya soğuk demeden bu işlerine devam ediyorlar. Yasal boşlukları kullanan bu insanlar aslında bu ülkenin geleceği ile oynuyorlar. Bu şartlarda yaşayan çocuklar geliştiklerinde her türlü psikolojik sorunla karşımıza çıkabiliyor. Çocuklarımızın hepsinin güvende olması gerekiyor. Akşam saatlerinde gece 24’e kadar kafeler caddesi olarak bilinen caddede dilenen veya kaldırımda tartı aleti ile para kazanmaya çalışan çocuklar pek çok kez toplanmalarına karşılık aileleri tarafından yeniden aynı yerlere yollanarak kazandıkları 3-5 kuruşa göz dikiliyor. Böyle bir günde bile trafik içerisinde araçların altında kalmayı göze alarak para kazanmaya çalışan çok sayıda çocuk günlerini kutladılar. Devlet büyüklerimizin bu konuda acil bir yasal düzenleme yapmaları ve bu çocukların böyle ailelerden kurtarılması gerekiyor” dediler. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ATB Başkanı Özkök; “Üreticiye Sahip Çıkın”Önceki Haber

ATB Başkanı Özkök; “Üreticiye Sahip Çıkı...

Durdurulamayan Maliyetler Süt Üreticilerini Perişan EdiyorSonraki Haber

Durdurulamayan Maliyetler Süt Üreticiler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar