
Su fakiri iller arasında ilk sırada yer alan Aksaray’da su kaynaklarındaki seviyeler sıcaklıkların da etkisi ile tehlike sınırlarını zorlarken Aksaray belediye başkanı Evren Dinçer’de su tasarrufu çağrısını yineledi.
Yaz sıcaklıklarının arttığı bu günlerde Aksaray’ın en önemli su kaynaklarından birisi olan Mamasın barajındaki su seviyesi de daha hızlı bir şekilde azalmaya başladı. DSİ tarafından Aksaray’ın alternatif bir su kaynağının tespiti için çalışmalar devam ederken il nüfusunda artış ve yaz ayındaki gelen gurbetçiler ile su kullanımının 2 katına kadar çıkması ve beklenilen yağışların barajı hedeflendiği oranda besleyememesinden kaynaklı olarak su sorununun yaklaştığı konusunda uyarılar devam ederken Aksaray belediye başkanı Evren Dinçer’de “Suyun her damlasının kıymetini bilelim” diyerek yaptığı açıklamasında; Bugün alacağımız önlemler, yarının susuzluğunu önler” diyen Başkan Dinçer, yaptığı çağrıda; “Su, sadece bir doğal kaynak değil; aynı zamanda bir hayat kaynağıdır. Suyun her damlası kıymetlidir. Bugün bilinçli tüketimle atacağımız her adım, yarın çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacaktır. Kuraklıkla mücadele topyekûn bir bilinç gerektirir. Tüm hemşerilerimi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.
Dinçer yazılı olarak yaptığı açıklamada özelikle son yıllarda yapılan alt yapı çalışmaları sayesinde yer altındaki kayıp kaçak oranının en aza indirildiğinin ve çok büyük oranda su tasarrufu da yapıldığını da hatırlatırken Su sorunu konusunda konuşan vatandaşlar da müstakil mahalleler başta olmak üzere tatlı su çeşmelerindeki israfın çok fazla olduğunu hatırlatarak yaptıkları açıklamada; “Yıllardan beri bu şehirde bir şeylerin idare edilmesi veya tasarruf yapılması isteniliyor. Bu tasarruf konusu dinimizce de gerekli ama önce israfın durdurulması gerekmiyor mu? İnsanlar tatlı su çeşmelerinde gece saatlerinde servis minibüsü veya halk otobüsü yıkıyorlar. Yine bu çeşmelerden el arabaları ile çekilen sularla bahçeler sulanıyor. Yani halkın parası ile sebze ve meyve yetiştirenler, halı, kilim yıkayanlar bile var. Bunların hiç birisi yoksa bile sabahlara kadar akıtılan çeşmelerden binlerce ton su boşa gidiyor. Tasarruf çağrılarından önce bu israfa bir çare bulunursa daha iyi olur. Elbette bu şehrin son barajının da israf nedeniyle yok olmasını istemiyoruz ama binlerce insan tasarruf yaparken 3 kişinin bu tasarruftan sağlanan su ile araç yıkaması veya bahçe sulaması sonucu değiştirmiyor. Önce israf önlensin ve ağır cezalar ile bu sorun çözülsün, sonra bu halk zaten tasarrufunu yapar” dediler.
Yorum Yazın