
Aksaray genelinde son yıllarda alım satımı yapılan arsalardan kazanılan yüz binlerce lira birçok iş insanının bu sektöre yönelmesine neden olurken merkeze yakın noktalardaki tarım arazileri bile villa kent olarak satılmaya başlandı.
Aksaray’da son yıllarda hobi bahçelerine olan ilgi ve müstakil yapılaşma çabası köy ve kasabalardaki tarım arazilerini yok etmeye başladı. 6 Şubat tarihli depremlerin ardından mali olarak güçlü olan Aksaraylıların merkez başta olmak üzere köy ve kasaba sınırları içerisinde villa türü evler yaptırma çabaları tarım arazilerini tehdit etmeye başlarken bu işten yüz binlerce lira kazanç elde edenlerin ne kadar vergi ödedikleri ise tartışılmaya başlandı.
“Taşımız toprağımız altın oldu ama bu altının sahiplerini vergi dairelerinde göremiyoruz” diyen vatandaşlar; “Aksaray son yıllarda parası olana milyonlarca lira kazanç kapısı aralayan bir il. Bu ilde otomobil, konut veya arsa stoğu yaparak birçok kişi son 2-3 yıl içerisinde servetlerini katladılar. Merkezde bulunan arazileri alıp satmayla işe başlayan bu kişiler merkezdeki arsaları değerlerinin 3-5 katına yükseltince şimdi gözlerini merkeze yakın olarak tabir edilen köy ve kasabalara diktiler. Şu anda merkezi çevreleyen birçok köy ve kasaba da araziler “villaya uygun” ya da “yatırımlık” sloganlarıyla satılmaya devam ediliyor. Bu arazilerin bazıları tarım arazileri. Bu tarım arazilerinde çok hızlı bir şekilde yapılaşma var. Bu alanlar kontrol altına alınmalı.
Bununla beraber bu işlerden yani otomobil ticaretinden, inşaattan ve arsa alım satımlarından kazanç elde edenlerin kaç tanesi bu gelirlerini vergi dairelerine beyan ediyorlar. Bunların hiçbirinin simlerini açıklanan rekortmenler listesinde görmüyoruz. Bu ilde yılda milyon liralar kazanan insanlar asgari ücretli bireyle kadar vergi ödemeden günlerini gün ediyorlar. Altlarında 8-10 milyonluk otomobillerle gezenlerin kaç tanesi vergi dairesinin kapısından geçiyor. Vergiyi tabana yaymak diye bir cümle duyduk sayın bakanımızdan ama tabanda sadece dar gelirli vergi öderken gerisi hiç ortada yok. Sağlık, Akhisar, Kargın, Yeşilova, Aratol, Alaca, Topakkaya, Baymış gibi köylerdeki arazilerin durumuna bakanlar ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilir.
Durumu özetlersek Aksaray’da arsa ve konut sıkıntısından önce bu arazi ve konutları çok defa el değiştirerek fiyat şişirme ve haksız kazanç sorunu var” dediler.
Yorum Yazın