Aksaray
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

“Teşvik İthale Değil Yerliye Verilmeli”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Teşvik İthale Değil Yerliye Verilmeli”
Aksaray kırmızı et üreticileri birliği başkanı Ayhan Özkök son aylarda artan et fiyatları ve üreticilerin durumuyla ilgili açıklamalarda bulunurken desteğin ithal hayvana değil yerliye verilmesi gerekiyor dedi.

Son 2 ay içerisinde fiyatı bir anda yükselen ve kasap tezgâhlarında fiyatı yüzde 100’e yakın değişim gösteren kırmızı ette belirsizlik devam ediyor. Özellikle kesim fiyatları günlük değişirken kasaplardaki et fiyatları sabitlendi. Birçok üretici kesim fiyatlarının dönem, dönem düşmesine karşılık indirimin et fiyatlarına yansıtılmadığını söylerken kırmızı et üreticileri birliği başkanı Ayhan Özkök’te bu süreçte kazananın yine son satıcılar olduğunu söylerken artan fiyatlara rağmen maliyetlerin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Mandıraların tamamen boşalıp kırmızı et konusunda tamamen dışarı bağımlı hale gelmemek için ithal ete değil yerli üretime destek verilmesi gerektiğini söyleyen Özkök açıklamasında; “Aksaray’da şu andaki et fiyatları üzerinden değerlendirirsek et fiyatları bizim açımızdan iyi. İyi dememde üretici için demiyorum kasaplar için diyorum. O yüzden et fiyatları bizim için iyi diyebilirim. Büyükbaş hayvanı şu an besicimiz 185 TL ile 200 TL arasında kesiyor. Giderleri düşününce bu fiyat üretici için az bile ama piyasa da bu şekilde kesiliyor. Bizde et fiyatları ucuz ama nedense kasaplarda et fiyatları 300 TL’den aşağı da et yok. Kasaplarla bizim fiyatlar arasında fark var. Daha önceden 130 TL’ye kesip 180 TL’ye satıyorlardı. Şimdi 200 TL’ye kesip 300 TL’ ye satıyorlar. Bu aradaki makas farkı fırsatçılardan kaynaklanıyor. Kasaplar kazanıyor buradaki parayı, üreticiler para kazanmıyor. Daha öncesinden hep söyledim artık hayvancılık bitiyor. İneklerin kesime gönderildiğini, çiftliklerin artık kapatılmaya başlandığını, üreticilerin zarar ettiğini eğer devlet destek vermezse hayvancılık bitecek diye söyledim. Bu yüzden şu an hayvan sıkıntısı var. Şu an bile girdi maliyetleri yüksek ve artık az sayıda kalan hayvan üreticisi de ne yapacağını bilmiyor. Eskiye kıyaslarsak saman gideri, yem parası, elektrik parası, çoban gideri derken giderler üreticilerin kaldıramayacağı boyutlara ulaştı. Şu an üreticilerimiz 17 bin TL’ye çoban bulamıyor. Bu şekilde giderse tamamen hayvancılık bitecek bizde tamamen ithale yöneleceğiz o zamanı düşünemiyorum bile. Devletimizden yerli malına teşvik istiyoruz. Devletimiz ithal mala teşvik vereceğine yerli mala teşvik versin. Kendi üreticimiz kazansın. Şu anda et fiyatları 300-350 TL arasında kasaplarda satılıyor. Burada parayı kasaplar kazanıyor üreticinin para kazandığı yok. Üretici para kazanamıyor hayvancılığı bırakıyor zarar edince bu gidişle piyasada mal olmazsa bu fiyatlar daha da artacak gibi duruyor. Allah sonumuzu hayretsin” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
En Özel İftar Sofrası BelediyedenÖnceki Haber

En Özel İftar Sofrası Belediyeden

“Aktürk Yalan Söylüyor”Sonraki Haber

“Aktürk Yalan Söylüyor”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar