Aksaray
DOLAR32.5635
EURO34.9409
ALTIN2445.6

Unutmuştuk! Hatırladık!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Unutmuştuk! Hatırladık!
6 Şubat depremlerinin yaraları sarılmaya çalışılırken geçtiğimiz gün Adana’da meydana gelen deprem halka yeniden kendini hatırlatırken illerde deprem hazırlıkları da sorgulanmaya başladı.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 2 deprem 11 ilde büyük yıkıma yol açarken on binlerce insan da yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlanması ve enkaz kaldırma işlemi sürerken bölgede hayatın normale dönüşü ve kış mevsimi öncesinde yeni yapılarla halkı yeniden sıcak yuvalara kavuşturmak için Devlet imkânları seferber edildi.

Çevre iller başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına yerleşen depremzedelerin de büyük bölümü yeniden deprem öncesi yaşadıkları şehirlerine dönerek hayat mücadelelerine başladılar.

Kahramanmaraş ve ilçelerinde yıkıma neden olan depremin çevre illerde de büyük yıkıma neden olması ve özellikle de kilometrelerce uzaktaki Hatay ve ilçelerini neredeyse haritadan silecek kadar etkili olması diğer iller için de bir işaret olarak kabul edildi.

6 Şubat depremi ve sonrasında yaşanan pek çok olumsuzluk konusunda resmi kurumlar başta olmak üzere hazırlıklarını bu yönde yaparken deprem bölgesi olarak kabul edilmeyen birkaç ilden birisi olan Aksaray’da da çevre illerde yaşanabilecek ve Kahramanmaraş depreminde olduğu gibi yıkıma neden olabilecek depremler konusunda hazırlıkların ne aşamada olduğu tartışılmaya başladı.

Özellikle zemin sıvılaşmasının olduğu yerleşkelerde inceleme yapılıp yapılmadığı, Aksaray’dan da hissedilen ve hasara neden olabilecek sarsıntılardan sonra riskli olarak kabul edilebilecek binaların kontrollerinin yapılıp yapılmadığı, deprem sonrasında kurulacak olan çadır kent ve konteyner kentlerin yerleri ve altyapı hazırlıklarının ne aşamada olduğu konusunda açıklama bekleniyor.

Deprem ve volkanik hareketler konusunda yıllardır Aksaray ve çevresinde çalışmalarını sürdüren il afet ve acil durum müdürlüğü (AFAD) Aksaray ve çevresinde olabilecek depremler konusunda hazırlıklarını bir sene öncesinde kamuoyu ile paylaşmış ve arama kurtarma birimi başta olmak üzere eğitim faaliyetleri ile Aksaray veya başka illerde yaşanabilecek yıkıcı depreme hazırlıklarını uzun süre önce tamamlamıştır. Aksaray il afet ve acil durum müdürlüğünün çalışmaları sorumlu olduğu Elbistan ve çevresinde büyük avantaja dönüşmüş binden fazla vatandaş göçüklerden sağ olarak kurtarılırken deprem sonrası yıkılan bina sayısına göre deprem bölgeleri arasında en erken arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlanması sağlanmıştı.

Aksaray’da da acı manzaraların yaşanmaması için Tuz gölü fay hattına dikkat çeken il afet ve acil durum müdürlüğü (AFAD) yaşanabilecek en kötü senaryo ve çözümler konusunda hazır beklerken diğer kurumların deprem çalışmaları konusunda hangi hazırlıkları ve tedbirleri aldıkları konusunda cevap bekleyen vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda; “Şubat ayında meydana gelen deprem sonrası çok uzak bölgede olmamıza rağmen psikolojik olarak etkilendik. Depremin yıkımı çok büyük olduğu için günlerce evlere girerken tereddüt ettik. Yaz ayı ve depremin gündemden düşmesi ile unuttuğumuz deprem risklerini dün Adana’da meydana gelen deprem ile yeniden hatırladık. Aksaray bu konuda depreme ne kadar hazır? Özellikle eski binalar konusunda depreme dayanıklı olup olmadıkları araştırıldı mı? Ya da çevre illerde yaşanan b depremler hep bahsedilen Tuz gölü-Hasan dağı arasındaki fay hattını tetikler mi? Bu konularda hazırlıklar ne aşamada? Bunların cevabını bekliyoruz. Özellikle basının bu konuda daha hassas olmasını bekliyoruz ancak basınımız da gündemden değil sudan konular ile görevini yapıyor. Deprem bölgesi değil denilerek yıllardır inşa edilen binaların yeniden kontrolleri yapılmalı ve deprem sonrası deprem bölgelerinde yaşanan yerleşke rezaleti yaşanmaması için planlamalar kurumlar tarafından yapılmalı” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları Greve GidiyorÖnceki Haber

Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanla...

“İhtiyaç Sahibi Ailelerimizin Yanındayız”Sonraki Haber

“İhtiyaç Sahibi Ailelerimizin Yanındayız...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar