Aksaray
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5

15 Temmuz Türk milletinin kaderine sahip çıktığı gündür

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
15 Temmuz Türk milletinin kaderine sahip çıktığı gündür
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Aksaray Valiliği ile Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğinde düzenlenen anma programında, darbelerin tarihsel süreçleri ile toplumsal, siyasal ve ekonomik etkileri kapsamlı bir şekilde ele alındı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Aksaray Valiliği ile Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğinde düzenlenen anma programında, darbelerin tarihsel süreçleri ile toplumsal, siyasal ve ekonomik etkileri kapsamlı bir şekilde ele alındı.

 

Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen programa Aksaray Vali Yardımcısı Turan Soğukoluk, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Aksaray Belediyesi Başkanvekili Yakup Kadri Perek, il müdürleri, rektör yardımcıları, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Moderatörlüğünü ASÜ Fen—Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Aydemir’in yaptığı programın açılışında konuşan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, 15 Temmuz'un Türkiye'nin yakın tarihinde yaşadığı en büyük ihanetlerden biri olduğunu belirterek, milletin o gece gösterdiği birlik ve beraberlik sayesinde darbe girişiminin bertaraf edildiğini söyledi. 15 Temmuz'un diğer darbelerden farklı olarak bir işgal girişimi niteliği taşıdığını ifade eden Arıbaş, şehitleri rahmet ve minnetle, gazileri ise şükranla andı.

 

Rektör Arıbaş: 15 Temmuz’u gelecek nesillere anlatmak zorundayız

15 Temmuz gecesi sırasında yaşadığı anıları da paylaşan Arıbaş, vatandaşların canlarını hiçe sayarak meydanlara koştuğunu, birbirini tanımayan insanların tek yürek olduğunu belirterek, "O gece milletimiz vatanına, bayrağına ve demokrasisine sahip çıktı" dedi. FETÖ'nün yalnızca 15 Temmuz'da değil, her dönemde dikkatle takip edilmesi gereken bir tehdit olduğuna işaret eden Rektör Arıbaş, bu yapının farklı kimliklerle toplum içerisinde varlığını sürdürmeye çalıştığını belirterek, genç nesillerin bu konuda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı Anma programlarının toplumsal hafızanın canlı tutulması açısından önemli olduğunu ifade eden Arıbaş, "15 Temmuz'u unutmamak ve gelecek nesillere doğru şekilde anlatmak zorundayız. Aksaray Üniversitesi olarak öğrencilerimizi milli birlik, demokrasi ve vatan sevgisi bilinciyle yetiştirmeye kararlılıkla devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Veyis Gümüşsoy: O gece kimse bir adım geri atmayı düşünmedi

Rektör Arıbaş’ın konuşmasının ardından panelde ilk olarak söz alan 15 Temmuz Gazisi Aksaray Üniversitesi İdari Personeli Veyis Gümüşsoy, “15 Temmuz Gecesinden Hatıralar” başlıklı bir sunum yaptı. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nün 10. yılı dolayısıyla düzenlenen programda konuşmaktan onur duyduğunu ifade eden Gümüşsoy, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı. 15 Temmuz 2016 akşamı Ankara'da bir inşaat şantiyesinde çalıştığını anlatan Gazi Gümüşsoy, ilk başta yaşanan hareketliliğin nedenini anlayamadıklarını söyledi. Şantiyedeki arkadaşlarıyla birlikte Ankara'ya doğru yola çıktıklarını kaydeden Gümüşsoy, ailelerinin tüm endişelerine rağmen geri dönmeyi hiç düşünmediklerini belirterek, "Oraya giden insanlar canlarını ortaya koyarak gittiler. Hepimiz bunun dönüşü olmayabileceğinin farkındaydık" dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ulaşabilmek için araçlarını bırakıp yaklaşık 5-6 kilometre yürüdüklerini söyleyen Gümüşsoy, bölgeye vardıklarında tankların bulunduğunu ve ölüm tehlikesine rağmen vatandaşların geri adım atmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Uçaklar kalabalığı dağıtmak için üzerimizden geçiyordu ama o gece hiç kimse bir adım geri atmayı düşünmedi. O gece gerçekten tarif edilmesi güç bir geceydi." Bombardımanın ardından yaşanan ağır yaralanmalara ve can kayıplarına tanıklık ettiklerini ifade eden Gümüşsoy, gördükleri manzaraların savaşlarda dahi kolay kolay yaşanmayacak kadar ağır olduğunun altını

çizdi. Buna rağmen vatandaşların büyük bir dayanışma örneği sergilediğini vurgulayan Gümüşsoy, yaralıların hiçbir ayrım gözetilmeksizin araçlarla hastanelere taşındığını, insanların canlarını hiçe sayarak birbirlerine yardım ettiğini sözlerine ekledi.

 

Doç. Dr. Çelik: Darbelerin arkasında dış güçler bulunuyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik de 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Osmanlı'dan günümüze darbelerin tarihsel arka planını değerlendirerek 15 Temmuz'dan çıkarılması gereken derslere dikkat çekti. Fatih Sultan Mehmet dönemindeki Buçuktepe İsyanından başlayarak 15 Temmuz darbe girişimine kadar Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi boyunca çok sayıda darbe ve darbe teşebbüsü yaşandığını belirten Çelik, bu süreçlerin ortak yönlerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle tarih boyunca dış müdahalelere açık tutulmaya çalışıldığını ifade eden Çelik, modernleşme döneminden itibaren yaşanan darbelerin arkasında hem dış müdahalelerin hem de iç yapılanmaların bulunduğunu savundu. Konuşmasında 15 Temmuz şehitlerini anan Doç. Dr. Çelik, "15 Temmuz 2016 gecesi vatanı, milleti ve devleti için canını feda eden 251 şehidimizi, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Onların fedakârlığı sayesinde milletimiz büyük bir badireyi atlatmıştır" diye konuştu.

 

Darbelerin en büyük kaybedeni Türk milleti olmuştur

Osmanlı dönemindeki Kuleli Vakası, 1876 Darbesi, 31 Mart Vakası ve Bâb-ı Âli Baskını ile Cumhuriyet dönemindeki 1960 Darbesi, 12 Mart Muhtırası, 12 Eylül Darbesi, 28 Şubat süreci ve 15 Temmuz darbe girişimini tarihsel bir bütünlük içerisinde değerlendiren Doç. Dr. Çelik, "Tarih bize açıkça göstermektedir ki darbenin iyisi olmaz. Devlet yönetiminde esas olan millet iradesidir" ifadelerini kullandı. Darbelerin yalnızca askeri müdahalelerden ibaret olmadığını vurgulayan Çelik, medya, eğitim kurumları ve uluslararası aktörlerin de süreçlerde önemli rol oynadığını ileri sürdü. 1960 darbesinde Ankara Radyosu'nun ele geçirilmesini hatırlatan Çelik, 15 Temmuz gecesinde de ilk hedeflerden birinin TRT, CNN Türk ve Türksat tesisleri olduğunu belirterek darbecilerin öncelikle haberleşme altyapısını kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. Darbelerin en büyük kaybedeninin her zaman Türk milleti olduğunu ifade eden Çelik, "Tarihimiz boyunca hiçbir darbe ülkeye demokrasi, refah veya huzur getirmemiştir. Ekonomik, siyasi ve toplumsal açıdan bedeli her zaman millet ödemiştir" dedi. 15 Temmuz gecesini diğer darbe girişimlerinden ayıran en önemli unsurun milletin doğrudan iradesine sahip çıkması olduğunu vurgulayan Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla vatandaşların meydanlara çıkarak darbe girişimine karşı durmasının Türkiye'nin demokrasi tarihinde bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaptı. "Unutulan kötülükler tekrar eder. Tarihimizde hiçbir darbenin haklı bir gerekçesi olmamıştır. 15 Temmuz, milletimizin kendi kaderine sahip çıktığı gündür" diyen Çelik, tüm şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere ise sağlıklı ve huzurlu bir ömür dileyerek konuşmasını tamamladı.

 

Dr. Karakoyunlu: Toplumumuz geçmiş darbelerden önemli sonuçlar çıkardı

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu da “Direnişten Dönüşüme:15 Temmuz” konulu konuşma yaptı. Dr. Karakoyunlu, darbe girişimlerini kalkınma, toplumsal meşruiyet ve demokrasi perspektifinden değerlendirdi. Konuşmasına 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitleri rahmetle, gazileri ise minnetle anarak başlayan Karakoyunlu, darbenin yalnızca siyasal bir müdahale değil, aynı zamanda toplumsal gelişmeyi ve kalkınmayı sekteye uğratan bir süreç olduğunu vurguladı. Türkiye'de yaşanan darbelerin yayımladığı bildirileri

inceleyerek ortak söylemleri değerlendirdiğini aktaran Karakoyunlu, 1960'tan 15 Temmuz'a kadar tüm darbe girişimlerinin benzer gerekçelerle meşruiyet üretmeye çalıştığını ifade etti. Ancak 15 Temmuz'un önceki darbelerden farklı olarak başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Karakoyunlu, bunun nedenlerinin tarihsel hafıza, demokratik bilinç, güçlü iletişim imkânları, toplumsal aidiyet duygusu ve milletin egemenliğine sahip çıkma iradesi olduğunu dile getirdi. Toplumun geçmiş darbelerden önemli dersler çıkardığını ifade eden Karakoyunlu, 1960, 1971, 1980, 28 Şubat ve 27 Nisan süreçlerinin yanı sıra Arap Baharı sonrasında yaşanan gelişmelerin de darbenin ülkeler üzerindeki yıkıcı sonuçlarını açık biçimde gösterdiğini kaydetti.

 

Darbeler ve vesayet dönemleri büyüme hızını düşürdü

Darbe ve vesayet dönemlerinin ise büyüme hızını düşürdüğünü, yatırımları olumsuz etkilediğini ve ekonomik göstergelerde gerilemeye yol açtığını ifade eden Dr. Karakoyunlu, darbelerin ülkeyi ekonomik anlamda da geriye götürdüğünün altını çizdi. Toplumun farklı dönemlerde demokratik yöntemlerle tepkisini ortaya koyabildiğini belirten Karakoyunlu, 15 Temmuz gecesinde ise milletin anayasal düzeni koruma konusunda ortak bir irade sergilediğini söyledi. Bu ortak duruşun darbe girişiminin başarısız olmasında belirleyici rol oynadığını ifade eden Karakoyunlu, şunları söyledi: "Millet iradesi, silahın ve vesayet anlayışının üzerinde olduğunu bütün dünyaya göstermiştir." 15 Temmuz'un Türkiye'nin demokrasi tarihinde önemli bir kırılma noktası olduğunu belirten Dr. Karakoyunlu, geçmişte darbelerin yeni darbe girişimlerini cesaretlendiren bir zemin oluşturduğunu, ancak 15 Temmuz'da milletin ortaya koyduğu kararlı duruşun bu anlayışı değiştirdiğini söyledi. Konuşmasının sonunda 15 Temmuz'un yalnızca Türkiye açısından değil, demokrasi mücadelesi veren toplumlar açısından da önemli bir örnek oluşturduğunu ifade eden Karakoyunlu, devlet ile millet arasındaki güçlü bağın korunmasının dış müdahalelere karşı en önemli güvence olduğunu vurguladı. Dr. Karakoyunlu, "15 Temmuz, milletin kendi iradesine sahip çıktığı, demokrasiye ve bağımsızlığa güçlü şekilde sahip çıktığı tarihi bir dönüm noktasıdır. Devlet ve millet arasındaki güven bağı güçlendikçe, ülkemizin geleceği de daha sağlam temeller üzerinde yükselecektir" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. Program teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Altınsoy, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü MesajıÖnceki Haber

Altınsoy, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar