Aksaray
DOLAR32.2912
EURO34.8284
ALTIN2445.7

İçme Sütü Üretimi %11 Azaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İçme Sütü Üretimi %11 Azaldı
TÜİK verilerine göre ülke genelinde toplana inek sütü üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 oranında artarken içme sütü üretimi yüzde 11,2 oranında azaldı.

Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) ülke genelinde toplanılan inek sütü ve işletmelerin bu sütleri ne amaçlarla kullandığını gösteren verilerini açıkladı. TÜİK’in son verilerine göre 2022 yılının aynı dönemine göre süt üretimi bu yıl yüzde 1,9 oranında artarken işletmelerin sütü işleme tercihleri ise değişti. Ticari işletmeler topladıkları sütün büyük bölümünü peynir üretiminde kullanırken bunu sırasıyla ayran ve tereyağı izledi. Çocukların gelişimi ve kemik sağlığı için önemli olan içme sütü üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 11,2 oranında düştü.

TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendiren Aksaraylı üreticiler verilerin iyimser olduğunu ifade ederek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray son 15-20 yılda süt hayvancılığına Türkiye ortalamasının çok üzerinde yatırımlar yaptı. Her bir üretici kendi bütçesi doğrultusunda yatırımlarla işlemelerini ve içerisindeki ayvan varlığını arttırdı. Son 3-4 yıla kadar işletmeler üretimleri ile kendi kendilerine yetebiliyorken yaşanan ekonomik süreç ve bundan önce başlayan yem sıkıntısı nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadılar. Bu sıkıntıların çözümü için defalarca çağrı yapmamıza rağmen halen yem sorununu önleyemiyoruz. Bununla beraber artan diğer giderlerle son 2 yıldan beri üreticiler hayvanlarını kestirerek veya satarak bu alandan çıkmaya çalışıyor. Şu anda Aksaray’da yem fabrikalarına ve bankaya borcu olmayan üretici yok denecek kadar az. Süt fiyatlarına yem yapanlar, yem fiyatlarını arttıranlar ve sütü alanlar aynı masada oturup süt fiyatını belirliyor ancak yem fiyatları konusunda serbest fiyat uygulaması devam ediyor. USK denilen kuruluş ne zaman süte zam yapsa sabahını görmeden yeme daha büyük oranlarda zamlar geliyor. Son 2 yıldır süte yapılan her zamdan sonra zararımız daha artıyor. Bu sayede üretimi bitirme noktasına getirdiler. Ticari işletmeler bu konuda bizler kadar sıkıntı yaşamıyor. Bunlar topladıkları süte gelen 1 lira zammı aynı akşam 5 lira kara çevirebiliyorlar. Süte yapılan zam bahanesi ile işlenerek peynir, yoğurt ve yağ yapılan ürünlere yüklü zamlar yaparak bu süreçten de çok karlı çıkıyorlar. Artık süt konusunda USK’nın belirleyici rolü olmamalı ve Tarım bakanlığı ile birlikler bu ürünün fiyatını belirlemeli” dediler.

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kireçlik Yolu İhaleye ÇıkıyorÖnceki Haber

Kireçlik Yolu İhaleye Çıkıyor

Stokları Ellerinde PatladıSonraki Haber

Stokları Ellerinde Patladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar