Aksaray
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Pazarda Fiyatlar Düşeceğine Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pazarda Fiyatlar Düşeceğine Artıyor
Son yıllarda sürekli dalgalana gıda fiyatları vatandaşın canını her geçen gün yakarken Pazar tezgahlarındaki etiketler esnafında vatandaşında canını yakıyor.

Son bir yıldır bir türlü sabitlenemeyen gıda fiyatları dalgalanmaya devam ediyor. Yağ, süt ürünleri, bakliyat derken son günlerde sebze fiyatları da can yakmaya başladı. Aksaray’ın en büyük semt pazarlarından bir tanesi olan Salı pazarında tezgâhlarda fiyatlar; Domates 8 ila 10 TL arasından, salatalık, 12 ila 15 TL arasından, patlıcan 20 TL’den, biber 30 ila 40 TL arasından, mantar 60 TL’den, marul 12 ila 15 TL arasından, havuç 13 TL’den patates 3 kilogramı 25 TL’den alıcı beklerken son günlerin zam şampiyonu olan kuru soğan da 20 Liralık fiyatı ile tezgâhlarda yerini aldı.

Eskiye göre Pazar yerlerinin pahalandığını kabul eden esnaflar; “Bizler bu tezgâhlara gecenin bir köründe gelip yeniden akşamın bir saatine kadar vatandaşlara hizmet ederek evlerimizin rızkını kazanmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki son dönemde her şeyde olduğu gibi gıda yaş sebze ve meyvede fiyatlar arttı. Bu artış ne zamana kadar sürer bunu bilmiyoruz ama eskiye göre işlerimiz çok düştü bunu biliyoruz. Eskiden 5’er kilo sattığımız domates bile 1 veya en fazla 2 kilo şeklinde satmaya çalışıyoruz. 5 ile 10 kilo arasında satılan patates ile soğan şimdilerde neredeyse gram ile satılmaya başlanacak duruma geldi. Son günlerde fiyatı en fazla artan ürünlerin başında kuru soğan geliyor. Geçen haftalara göre domates ve biber fiyatlarında gerileme olsa da Pazar bütçeleri sınırlı olduğundan bizleri de mutlu etmiyor. Bizler ucuz olsun daha çok satalım derdindeyiz. Ürün zamlanınca bizlerin karları artmıyor tam tersine zamlandıkça bizlerinde sattığı ürün miktarı azaldığından zararımız artıyor. Bu durum hemşerilerimiz kadar bizleri de zorluyor. Sattığımız ürünlerdeki artışın birçok nedeni var. Bu neden sadece tarladaki fiyatlarla alakalı değil. Sürekli olarak tarlada 2 tezgâhlarda 10 lira gibi haberleri duyuyoruz ve bu haberler bizleri vatandaşlarla karşı karşıya getiriyor. Bu ürünler tarladan çıktığı gibi uçarak Pazar tezgâhlarına gelmiyor. Komisyoncusu, nakliyesi, işçi giderleri ve son dönemde artan Pazar maliyetleri bu fiyatları buralara taşıyor. Bir kilo poşetin parası bizim tezgâhlardan daha fazla tırmanıyor. Bir işçi yevmiyesinin geçen seneye göre ne kadar arttığı da ortada” derken pazardan alış veriş yapan vatandaşlarda; “Son yıllarda hiçbir yerde fiyatlar durmak bilmiyor. Bu nedenle Pazar tezgâhlarındaki etiketler bizleri şaşırtmıyor. Pazar verilerinde fiyatlar sürekli dalgalanıyor. Artık bizlerde eski alışkanlarımızdan vazgeçtik. Artık poşetler dolusu ürün almak yerine az alıp onunla idare etmeye çalışıyoruz. Son dönemde özellikle kuru soğan fiyatlarındaki yükselişi anlayamadık. En çok tükettiğimiz ürünlerin başında gelen soğan ve patates fiyatları rekor kırıyor. Seçim atmosferinde bu fiyatlar nasıl kontrol altına alınacak bilmiyoruz ama bizler için Pazar yerleri halen en ekonomik yerler. Kış aylarında marketler cazip gelse de bu fiyatlara baktığımızda Pazar tezgâhlarının ekonomik olduğunu görüyoruz” dediler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TÜİK’ in Rakamları Dalga Geçer GibiÖnceki Haber

TÜİK’ in Rakamları Dalga Geçer Gibi

“Laf ola Berigele Dönemi Kapandı”Sonraki Haber

“Laf ola Berigele Dönemi Kapandı”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar