Aksaray
DOLAR32.3817
EURO34.7913
ALTIN2439.4

Fiyatlar Arttıkça Mutsuzluk da Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fiyatlar Arttıkça Mutsuzluk da Artıyor
Süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışları vatandaşların canını yakmaya devam ederken süt üreticileri de artan maliyetlerden şikayetçi.

Tarım ve hayvancılık kenti olan Aksaray’da son yıllarda üst ve besilik hayvan üretimine yapılan yatırımlar sayesinde büyük işletmelerin sayısında çok büyük artış oldu. Profesyonel üretin artması ve organize sanayi bölgesine yapılan süt fabrikalarının da katkıları ile süt hayvancılığına yatırım yapan üreticiler son yıllarda uygulanan üretim politikaları nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyorlar. Özellikle ürettikleri ürünlerin fiyatlarının çoğunluğu sanayiciden oluşan ulusal süt konseyi tarafından belirlenmesi ve gider kalemlerinde sınır olmaması üreticilerin zararlarını düzenli olarak artmasına neden oluyor.

Yem fiyatları başta olmak üzere birçok üretim maliyeti karşısında üretimden vazgeçmeye başlayan küçük aile işletmelerinde mandıralar bir bir kapanmaya başlarken süt ürünlerine maliyet sebepleriyle peş peşe yapılan zamlar kafaların karışmasına neden oluyor. Üretimde kullanılan yem başta olmak üzere tüm kalemlerdeki artışlar ile üretim ve satış reyonlarında yapılan zamlar konusunda konuşan üreticiler; “Bu ülkede en anlayamadığımız konuların başında Devlet tarafından kontrol edilen bir konsey sadece süt fiyatlarını kontrol ediyor. Bu sütü üreten çiftçinin kaç liradan süt vereceğini bu kurul kararlaştırırken yem satan ile bu sütü işleyenlerin yaptıkları zamları kontrol eden veya bunlara karar veren bir tek kuruluş yok. Süte 10 kuruş zam yapılsa yeme ertesi gün 20 kuruş zam yapılıyor. Sonrasında da bu zamlar sürekli olarak değişiyor. Yem satan veya üreten fabrikalardaki işletme sahiplerinin psikolojik halleri bile zam yapmaları için yeterli bir sebepken bu sütü üretmek yani bu hayvanlara bu yemi yedirmek zorunda olan üreticinin “zarar ediyoruz” demesine rağmen zam kararı alınmıyor. Bizler Devletten sadece süt fiyatları gibi diğer yem fiyatları ile fabrikalardaki ürünlerinde kurulacak konseyler tarafından belirlenmesini istiyoruz. Neden üretenin fiyatını Devlet belirliyor da bu üretenden ürünü alıp işleyen ile üretene malzeme satanlara karışmıyor. Bu yapılan zamlar nedeniyle büyük işletmeler kalırken küçük aile mandıraları hızla boşaldı” dediler.

Süt ürünlerine yapılan zamlar konusunda kantarın topuzunu kaçırdılar diyen Aksaraylılar da yaptıkları açıklamalarda; “Son dönemde market raflarında süt ve süt ürünlerine yapılan zamları görmezden geliyorlar. Ramazan ayının da etkisi ile bizim memleketimizde normal peynir bile sofralara lüks oldu. Eskiden sokak aralarında her eve süt getiren bildik tanıdık sütçüler vardı. Son dönemde onlar da azalmaya başladı. Süte yapılan zamlar nedeniyle evlerden eksik olmayan yoğurt bile bizlere lüks sayıldı. Üreten zarar ettiğini söylüyor, bizlerde süt ürünlerinin çok pahalı olduğunu söylüyor ve artık alıp sofralara koyamadığımızı söylüyoruz. Peki bu aradaki farkı yaratan ve buradan yüklü şekilde kazananlar kimler?” dediler.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni Dönemde Öncelik Gençlerin Olacak”Önceki Haber

Yeni Dönemde Öncelik Gençlerin Olacak”

Herkes Ağlıyor Ama Konut Satışları Rekor KırıyorSonraki Haber

Herkes Ağlıyor Ama Konut Satışları Rekor...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar